Prijedlozi pješačko-biciklističkih staza u Sesvetama

Kada je u pitanju problem prometa u Sesvetama, često se fokusiramo isključivo na automobilski promet, u potpunosti zanemarujući druge oblike prijevoza. Tu možemo govoriti o raznim oblicima javnog prijevoza, pješačenju ili bicikliranju. Oslanjanje na automobilski promet je neodrživo i iracionalno. Dobar pokazatelj razvijenosti društva je upravo ovisnost o automobilu i stupanj razvijenosti javnog prijevoza i biciklističke infrastrukture.

Udruga se tijekom svog postojanja zalagala za izradu biciklističke infrastrukture na području Sesveta. Pritom je prvenstveno ukazivala na potrebu povezivanja Medvednice i rijeke Save pješačko-biciklističkim koridorima duž potoka Vugera, kao inicijalni začetak kvalitetne infrastrukture. Dugoročni cilj je povezivanje svih dionica u jedinstveni sustav povezivanjem sa Zagrebom, međunarodnom biciklističkom magistralom Greenway uz rijeku Save te formiranje intermodalno čvorišta u središtu Sesveta. Svojim zalaganjem stvorena je inicijativa za pješačku biciklističku stazu uz potok Vuger, na temelju koje je raspisan natječaj za izradu projekta i uređenja.

S obzirom na prostorne kapacitet kojima raspolažemo u Sesvetama, Udruga se zalaže za kontinuirano i cjelovito uređenje pješačko-biciklističke infrastrukture. Ova infrastruktura podrazumijevala bi potrebnu organizaciju prostora sukladno Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi. Svoje prijedloge predstavili smo članovima vijeća gradske četvrti, a pojedine prijedloge smo odlučili i izložiti.

Prvi prijedlog je uređenje pješačko-biciklističke staze na Varaždinskoj ulici uz Gliboki (Duboki) jarak, ali i u cijeloj njenoj dužini. Ova dionica iznimno je opasna za kretanje, zbog čega ju većina građana izbjegava.

Ovom stazom omogućili bismo stanovnicima Popovca brže kretanje prema Sesvetama, pogotovo jer govorimo o kratkoj dionici. Biciklistička staza trebala bi biti dio šire infrastrukture i omogućiti neovisnost spram motoriziranog prometa.

Na inicijativu udruge Zelene i plave Sesvete započeti su razgovori o rješavanju problema željeznice u Sesvetama. Tijekom razgovora inicirala se i realizacija biciklističke magistrale Sesvete (Dugo Selo) – Zagreb, koja bi bila smještena sa sjeverne strane pruge. U prilogu izlažemo prijedlog mogućeg uređenja navedene magistrale.

Paralelno s magistralom uz prugu, uređenje staze na dužini Zagrebačka – Bjelovarska – Dugoselska značilo bi povećanje sigurnosti u kretanju pješaka i biciklista. Za navedenu dionicu već je raspisan natječaj za uređenje, što ne mora nužno značiti izvedbu u skladu s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi (što vidimo na primjeru brojnih staza u Sesvetama, ali i u Gradu). Stoga već sada sugeriramo odvojenje pješačkog i biciklističkog prometa zelenim koridorom, unutar kojeg bi se mogao posaditi drvored.

Ovom stazom omogućili bismo stanovnicima Sesvetskih Sela brže kretanje prema Sesvetama. Biciklistička staza trebala bi biti dio šire infrastrukture i nadovezivati se spojevima na buduću biciklističku magistralu uz prugu na prihvatljivim udaljenostima.

Značajnim uspjehom smatramo da je na inicijativu udruge donesena odluka o uređenju pješačko-biciklističke staze uz potok Vuger. Staza će povezati Zagrebačku ulicu i rasadnik Brestje, koji bi trebao postati glavni sesvetski park. Radovi na stazi su prema obećanju gradske uprave trebali početi već početkom svibnja, no trenutno je u fazi raspisivanje natječaja za izvedbu.

Na temelju toga udruga izlaže svoj prijedlog mogućeg rješenja navedene staze, koja osim odvojenja pješaka i biciklista predviđa i krajobrazno uređenje cijele dionice potoka (što drvoredima, što drugim načinima oblikovanja). Uz staze bi trebalo predvidjeti odmarališta i druge popratne sadržaje.

Ovom stazom omogućili bismo stanovnicima Sesveta brže kretanje kroz središte Sesveta, ali i ugodnu rekreaciju. Biciklistička staza trebala bi biti dio šireg konteksta povezivanja Medvednice i Save.

Komentiraj