Tehnologija

fs-tehnologija

 • Europski projekti se nastavljaju

  Tri dana, tri projekta, tri radionice… Ovih dana je u okviru projekta Learning landscapes u Centru kulture Trešnjevka održana radionica o magistralnom biciklističkom pravcu Zagreb – Dugo Selo i ključnim priključcima. Također, u okviru projekta Centrinno održana je radionica o potrebama Sesveta za razvojem poduzetničkog i tehnološkog središta HUB_S koji bi postao generatorom novih kompetencija. Nakon radionice naši mlađi sugrađani su u okviru projekta STEM_Sesvete imali su priliku upoznati se s novim tehnologijama. O radionicama smo više govorili u emisijama HRT-a i MrežaTV.

 • Održana akcija Rezolucija Zemlja

  Danas je u Sesvetskom Kraljevcu, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, održana velika ekološka akcija čišćenja otpada Rezolucija Zemlja, koju udruga provodi u suradnji s glavnim pokroviteljom i inicijatorom akcije diljem Hrvatske – Večernjim listom. Ovim putem zahvaljujemo se velikom broju volontera, djelatnicima tvrtki pokrovitelja te NK Sesvetski Kraljevec koji su se odazvali na ovo događanje i koji su se hrabro i revno primili posla. Akciju su podržali ministri Tomislav Ćorić i Gordan Grlić Radman, gradonačelnik Tomislav Tomašević, saborski zastupnik Marko Pavić, ravnatelj Zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan te pojedini vijećnici gradske četvrti Sesvete i sesvetskih mjesnih odbora. Ovim putem im se zahvaljujemo na podršci! Veliku zahvalu upućujemo našim pokroviteljima i sponzorima, tvrtkama: Agroproteinka, AutoZubak grupa, Birkić, Čistoća, Hrvatske šume, Končar, Unija Nova, Sesvete-danas, Tokić, Zabavni radio i NutraPek. Bez njihove podrške u vidu donacije opreme i mehanizacije te medijskog pokroviteljstva ova akcija zasigurno ne bi uspjela. Posebno moramo istaknuti i zahvaliti se našim višegodišnjim partnerima u provedbi akcija, inicijativi Čisteći Medvjedići, čija spremnost i brzina rada mogu konkurirati i velikoj mehanizaciji. Naravno, ne smijemo izostaviti niti naše lovačko društvo Priroda Sesvete, koji su nas počastili vrhunskim gulašem o kojem će se dugo pričati. Akcija će se ovih dana nastaviti odvozom prikupljenog otpada. Nadamo se da nam naša draga obitelj labudova nije pretjerano zamjerila današnju uzurpaciju, ali vjerujemo da će odsada imati priliku uživati u čišćem okolišu. Veliki pozdrav do iduće akcije, kada vas očekujemo u još većem broju!

 • Rezolucija Zemlja u Soblincu

  Danas smo čistili šumu oko soblinečkih bajera. Ni evidentno nadolazeća kiša nije zaustavila nešto više od 30-ak sudionika akcije čišćenja šume oko soblinečkih bajera. Akcija je realizirana u organizaciji ZIPS-a, a u suradnji sa gradskom Čistoćom i zagrebačkom Vodoprivredom. Vodoprivreda je svojom mehanizacijom počistila navoze gradjevinskog, već sraslog otpada uz cestu, a Čistoća je stavila na raspolaganje svoje vozilo s s utovarnom rukom, kojim je utovarana po šumi prikupljena plastika, kućni namještaj, gume… koje su skupljali orni i dobro raspoloženi građani Sesveta. Prikupljeno je otpada za tri Čistoćina vozila. Odvezen je, zbog kiše, samo jedan navoz. Druga dva će biti odvezena čim putevi do šume malo presuše.
  Ova akcija je, kiši usprkos, uspjela proba za veliku akciju čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu 23.04.2022. u kojoj, u sklopu projekta Večernjeg lista Rezolucija Zemlja, sudjeluju nama bliska i draga šumska bića iz Čistećih medvjedića. Očekujemo i Vaš odaziv dragi sugrađani.
  SVI su dobrodošli! Jer, Sesvete su naš Dom!

 • STEM u knjižnici

  Danas je u knjižnici u Dupcu s prvim razredom osnovne škole održana radionica o važnosti zaštite okoliša, osnovama kemije i fizike te matematičkim kombinacijama. Učenici su imali priliku spašavati životinjski svijet od izljeva nafte (i saznati zašto je bolje da do istoga ne dođe), upoznati se s magnetizmom te kroz igru otkriti kako doći do rješenja za matematičke kombinacije. Podsjetimo, radionica je održana u okviru projekta STEM_Sesvete, sufinanciranog iz sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

 • Radionica 3D modeliranja

  Danas je u prostorijama udruge održana radionica 3D modeliranja na kojoj su sudjelovali učenici SŠ Jelkovec te OŠ Luka. Učenici su imali priliku upoznati se s osnovama modeliranja te pripremom materijala za ispis. Tijekom narednih tjedana iščekuje nas nastavak radionica, a tijekom kojih će učenici imati priliku ispisati vlastite radove te se upoznati s metodom laserskog izrezivanja materijala. Podsjetimo, radionice se odvijaju u okviru projekta STEM_Sesvete, sufinanciranog u okviru projektnih prijedloga “Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a”.

 • Mario Kozić – pametni materijali i 3d print

  U okviru projekta STEM_Sesvete, sufinanciranog iz ESiF fondova u prostorijama udruge održano je predavanje o tehnologijama 3D ispisa. Predavač je Mario Kozić, mikropoduzetnik iz Sesveta s dugogodišnjim iskustvom ovog oblika proizvodnje. Prvi dio uvodnog predavanja dostupan putem našeg YouTube i Facebooka kanala, poveznica u nastavku:

  Mario tijekom predavanja govori općenito o 3D ispisu; metodama i tehnikama ispisa te primjeni 3D ispisa u svakodnevnom životu te u industriji. Predavanje su izravno slušali naši partneri na projektu, profesori u učenici Srednje škole Jelkovec, a koji će u sklopu projekta imati ulogu mentoriranja sesvetskih osnovnoškolaca u stjecanju znanja iz STEM područja. Uskoro nas očekuju nove radionice iz područja aditivnih tehnologija, koje će jednako tako biti dostupne putem našeg kanala.

 • Toni Milun – Ključna iskustva iz projekta popularizacije matematike

  U okviru projekta STEM_Sesvete Udruga Zelene i plave Sesvete ugostila je renomiranog matematičara Tonija Miluna putem online predavanja. Predavanje, oblikovano kroz opušteni dijalog Tonija i našeg voditelja, je fokus stavilo na dosadašnja iskustva u provedbi projekata popularizacije matematike među građanima. Predavanje je prvotno bilo planirano uživo, no zbog epidemioloških uvjeta smo bili primorani prebaciti online. Nastojimo pozitivno gledati na situaciju pa se nadamo da će ovaj oblik predavanja rezultirao većim broj slušatelja i da smo na ovaj način temu bili u prilici približiti šo većem broju građana.

  Na početku predavanja nekoliko uvodnih riječi posvećeno je radu udruge, pojašnjenju kako smo se pronašli u STEM području i kako je općenito zamišljen naš projekt STEM-a. Mnogi simpatizeri Zelene i plave Sesvete znaju kao udrugu koja se bavi ekološkim aktivizmom, no naš fokus još od prvog dana nije bio fokusiran isključivo na zaštiti okoliša već na poticanju ravnoteže između prirode, prostora i čovjeka. Udruga zastupa suvremenu teoriju interesnih dionika, koja nam govori da se održiva budućnost isključivo može graditi ako su sve strane uključene u dijalog. Zbog toga se zalažemo za cjelokupni održivi razvoj Sesveta, a što u konačnici uključuje očuvanje i zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti, podučavanje i senzibiliziranje građana i njihovo uključivanje u razvojne politike te, u konačnici, razvoj održivog gospodarstva, a kojeg smatramo temeljem razvoja stabilnog društva. Osnovu za to pronalazimo upravo u razvoju novih STEM područja i rješenja koja nam ona nude.

  Sesvete su u mnogo čemu savršen primjer okoline u kojoj su se teška industrija i ogromna prirodna bogatstva godinama sudarali, no ipak koegzistirali. Propadanje velikih industrijskih pogona, poput Sljemena, Badela i Termomehanike svjedočanstvo su da bez proizvodnje i radnih mjesta nema održive budućnosti zajednice. No isto tako, više nam se nikako ne smije ponoviti niti era prljave industrije. Zbog toga smo naš program osmislili kao brzi uvod u glavna STEM područja kojem je cilj da učenici osnovnih škola, ali i svi građani, uz pomoć mentora, mogu u našem malom proizvodnom centru, HUB_Sesvete, na svijet donositi praktična rješenja.

  S tim na umu je osmišljen i današnji susret, kojem je prvenstveno cilj bio educirati te starije “mentore”, ali i svakoga od vas gledatelja, tko želi vlastitoj djeci ili učenicima biti bolji mentor u ovim kompleksnim područjima. Naš prvi gost je slavni Toni Milun, matematičar koji je svojim besplatnim lekcijama pojednostavio učenje školskog gradiva desecima tisuća učenika s našeg govornog područja.

  Tijekom predavanja dotaknuli smo se tema poput: dosadašnjih iskustava u popularizaciji struke, motivacije za rad, radne okoline, uloge žena i djevojaka u STEM području, suradnje s tvrtkama i brojnih drugih zanimljivih tema. Snimku možete pogledati putem naše Facebook stranice ili YouTube kanala udruge:

  Toni Milun – ukratko

  Toni Milun je predavač matematike i statistike na Visokom učilištu Algebra. Diplomirao je 1999. godine na PMF-u, a obrazovanje je nastavio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je 2012. uspješno završio poslijediplomski studij “Statističke metode za ekonomske analize i prognoziranja”. 2011.godine pokrenuo je obrazovni portal http://www.tonimilun.com, s više od 2000 besplatnih videolekcija iz matematike za što je dobio nagradu “Ponos Hrvatske” za poseban doprinos obrazovanju. Toplo preporučam svima da posjete ovu stranicu, ako već dosad nisu. Od 2013. godine redovan je gost u obrazovnoj emisiji “Školski sat”, namijenjenoj učenicima osnovne i srednje škole, a 2015. godine kao koautor i voditelj pokreće vlastitu emisije “Financijalac”, koja se bavi financijskim opismenjavanjem, a koja se emitira na HTV-u. Sudjelovao je na brojnim konferencijama, objavio je nekoliko znanstvenih radova i koautor je udžbenika iz matematike za srednju školu.

 • Posjet FER-u – STEM edukacija za partnere u provedbi projekta

  U razdoblju od 8. do 10. rujna, Srednja škola Jelkovec i Udruga Zelene i plave Sesvete sudjelovali su u aktivnostima edukacije u području STEM-a na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Aktivnosti su obuhvaćale stjecanje znanja iz različitih tehničkih područja STEM-a putem predavanja te radioničke aktivnosti gdje su učenici Srednje škole Jelkovec imali priliku upoznati se s robotikom i programiranjem. Ova aktivnost je vezana uz projektni Element 1 – Organizacija i provedba aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa popularizacije STEM-a.

  Pozivni plakat na sudjelovanje u aktivnostima

  Tijekom prvog dana posjeta održana su predavanja na temu pametnih kuća i uštede energije. Drugi dan predstavljene su mogućnosti robotike u vodi, a tijekom treći dan obilježile su isključivo radioničke vježbe. U prilogu su fotografije nastale tijekom posjeta. Ovim putem zahvaljujemo se našim domaćinima s FER-a koji su nas velikodušno ugostili i održali odlična predavanja!

 • Razvoj simulacija – STEM

  U suradnji s našim partnerima i vanjskim izvođačima na projektu, u procesu smo izrade računalnih simulacija za poduke iz svih područja STEM-a, s posebnim naglaskom na matematiku, kodiranje, robotiku i rad s pametnim materijalima.

  Za potrebe radionica izradit će se posebno osmišljene interaktivne simulacije kojima će cilj na početku rada biti “uroniti” polaznike u problematiku i kroz izravno iskustvo dovesti do dubljeg razumijevanja temeljnih pojmova. Simulacije će biti kombinacija fizičkih predmeta (poput stolnih igara) i web igre, tako da polaznici mogu po potrebi sudjelovati i od kuće. Slično uzorima iz poslovnih simulacija, sve simulacije bit će formirane u obliku natjecanja u kojem će znanje i razumijevanje stečeno kroz radionice omogućiiti bolji uspjeh. Ideja je kroz različite problemske zadatke djeci približiti logički način razmišljanja, a tek potom uvesti u rad sa stvarnim uređajima.

  Simulacije će se koristiti tijekom izvedbe višednevnih radionica. Međutim, želja nam je u najvećoj mogućoj mjeri isto to iskustvo prenijeti i u web okolinu kako bi polaznici, ali i sva druga zainteresirana djeca mogla testirati svoje vještine i povećati interes za znanstveni pristup životu. To znači da će se tehnički neograničen broj djece moći registrirati i sudjelovati u simulacijama u timovima putem web stranice koja će nastati u okviru projekta “STEM tehnologijama za budućnost Sesveta”.

  Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge Zelene i plave Sesvete

  This image has an empty alt attribute; its file name is nzrcd-u-boji.jpg

 • Održan sastanak partnera

  U četvrtak, 22. srpnja 2021. godine održan je prvi, inicijalni sastanak partnera na provedbi projekta “STEM tehnologijama za budućnost Sesveta”. Na sastanku su nam se pridružili predstavnici FER-a te Srednje škole Jelkovec. Partnerima je predstavljen prijedlog hodograma te su dogovorena razdoblja kada će se provoditi pojedini segmenti projekta.

  This image has an empty alt attribute; its file name is nzrcd-u-boji.jpg