Kultura

fs-kultura

 • Fiat voluntas tua!

  Danas je u prostorijama udruge otvorena izložba “Fiat voluntas tua!”. Uz brojna djela akademskih slikara, izložene su i fotografije koje prikazuju život bl. Alojzija Stepinca. Osim danas, izložbu je moguće posjetiti ponedjeljkom, srijedom i petkom u razdoblju od 17 do 19 sati.

 • Otvorenje izložbe “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”

  Povodom blagdana Svih Svetih, u prostorijama Udruge Zelene i plave Sesvete u petak 29. listopada 2021. u 15.00 sati otvorena je likovna izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”, autorice Karin Grenc. Osim otvorenja izložbe, predstavljena je knjižica “Hrvatski sveci i blaženici – životopisi, molitve, likovni prikazi”, urednice Tanje Baran.

  Već trinaest godina se organiziraju likovne izložbe na temu Hrvatskih svetaca, blaženika i osoba na glasu svetosti. Svake godine biva odabran drugi umjetnik. Ove godine je odabrana splitska umjetnica Karin Grenc koja je u drvetu, skulpturom, reljefom i slikom portretirala svece i blaženike. Svečano otvaranje izložba je, nadirućoj koroni usprkos, bilo vrlo posjećeno, a posjetitelji su se, očito, osim u maske, pouzdavali i u zaštitu tako velikog broja uprizorenih svetaca i blaženika. Među prisutnima je, usto, bio značajan broj časnih sestara i svećenika, različitih redova.

  Posjetitelji su odreda bili impresionirani čudesno produhovljenom sposobnošću autorice da u svakoj frži, raspuklini ili crvotočini, odbačenog ili samo trošnog drveta, prepozna karakteristične obrise osobnog znamena, muke i/ili poetike portretiranih. O umjetnici i njenom opusu biranim riječima govorili brojni gosti – likovni kritičar Stanko Špoljarić, monsinjor Anton Sente, Tanja Baran, biskup u miru i dugogodišnji kraljevečki župnik Josip Mrzljak te domaćin ispred Udruge Zelenih i plavih Sesveta Radoslav Dumančić. Posjetitelje su pozdravili i ministar vanjskih poslova, Sesvećanin Gordan Radman Grlić, te državni tajnik Ministarstva kulture dr Ivica Poljičak.Izložbi su nazočili i poznati sesvetski gospodarstvenici koji često i rado podupru akcije Udruge – Ilija Tokić, Ivan Topčić, Ivica Grlić, Rajko Bubalo te brojni drugi.

  Odličnoj atmosferi svojim su skladnim muziciranjem pridonijele i mlade sesvetske glazbene nade iz glazbene škole Zlatko Grgošević. Ovo je već treća izložba ove godine u kojima su u prostorijama udruge predstavljene žene umjetnice. To će biti naša orijentacija i ubuduće. Za žene umjetnice rezervirani su i već popunjeni svi naši izložbeni termini slijedeće godine. Izložba će trajati do polovice prosinca i sigurni smo da će svojom intrigantnošću privući mnoge Sesvećane. Ne propustite pogledati izložbu Karin Grenc, jer njeno stvaranje je, kako sama kaže – pjesma zahvalnosti, jer „u pjesmi zahvalnosti, susreće druge raspjevane duše, a u molitvi i privilegiji stvaranja i poneke svece“.

 • Otvorenje izložbe: Crno-bijela serija aktova

  U nedjelju 26. rujna otvorena je izložba fotogradija mlade umjetnice Maje Grbešić u prostorijama Zelenih i plavih Sesveta. Mlada i vrlo talentirana sesvetska umjetnica okupila je respektabilan broj prominentnih gostiju i posjetitelja. Uz glumca Gorana Bogdana bili su nogometni genijalci Miroslav Ćiro Blažević i Zlatko Dalić. Glumac Enes Bešlagić razveselio je jako velik broj mladih. Ova izložba je sjajna prilika za promociju mladih talenata kojih u Sesvetama ima puno. Ovo je ujedno potvrda koliko su Sesvećani gladni kvalitetnih kulturnih sadržaja.

 • Šetnja rimskim stopama

  Muzej Prigorja i Udruga Zelene i plave Sesvete organizirale su šetnju “rimskim stopama”. Ovom šetnjom obilježavaju se europski dani arheologije, a šetnja je bila popraćena stručnim vodstvom s ciljem pribljižavanja o povijesnog nasljeđa Sesveta!

 • Izložba fotografija – Makrofotografija, Mirjana Spajić Buturac
  Mirjana Spajić Buturac – Zeleni snjegović

  Fotografirajući kapljice ulja u vodi Mirjana Spajić Buturac nas uvodi u jedan sasvim novi svijet – mjehurića ili planeta, zamišljenih krajobraza ili svemirskih prostranstava – prosudite sami!

  Ova fotografkinja i profesorica digitalne fotografije otkrila je taj makro svijet, a želi ga približiti i nama. Stoga je Udruga Zelene i plave Sesvete odlučila, u suradnji s Mirjanom Spajić Buturac i sjajnim sponzorom, tvrtkom Pozor, realizirati izložbu fotografija. Tako ćete se uskoro sami moći uvjeriti u ljepotu, izvanrednost i osobitost njezinih fotografija. Ciklus fotografija nosi naziv “Sweet drops of Cosmos”, a na izložbi će biti izložen dio opusa.

  Otvorenje izložbe će se odviti u petak, 28.5.2021. u 19:00 u prostorijama udruge, Ulica Ivana Keleka 2. Izložba je besplatna za posjetitelje, a imat ćete ju priliku posjetiti do 15. rujna 2021. Još jednom se zahvaljujemo tvrtki Pozor na iskazanom trudu, suradnji i strpljenju u realizaciji izložbe! Posjetite nas!

  Mirjana Spajić Buturac je jedna od osnivačica i potpredsjednica udruge S-TEAM – Udruge žena za promociju STEAM kulture. Ovo je jedna od prvih akcija udruge, a koju ostvaruju u suradnji s Udrugom Zelene i plave Sesvete.

 • Ljetni planinarski pohod na Lipu i nastup naše Doris Karamatić

  Udruga Zelene i plave Sesvete i HPD Lipa pozivaju vas na nastup Doris Karamatić i zajednički pohod na Lipu!

  Ukoliko nam to vrijeme omogući, ovu nedjelju u 9:00 započinje sedamnaesti po redu ljetni planinarski pohod na Lipu. Okupljanje je kod lokaliteta Gradec, koji je smješten na uzvisini između Kašine i Planine Donje, s desne strane ceste od okretišta prema Planini. Nekada davno je na ovom lokalitetu bila povijesna gradina, što je ujedno i podrijetlo imena. Dakle, od one kapelice prema gore, desno. Vjerujemo da ćete se snaći!

  Po završetku osvajanja najvišeg sesvetskog planinskog vrha i sv. Mise, započinje nastup naše predivne Doris Karamatić! Pridružite se milim zvucima harfe s jednog od najljepših sesvetskih vidikovaca!

  Plan puta
 • Koncert pod zvijezdama
  Koncert pod zvijezdama - plakat
  Udruga Zelene i plave Sesvete, u suradnji s Doris Karamatić i Zabavnim radijom, organizira besplatni koncert za sve zainteresirane građane. Koncert će se održati 16. lipnja 2020. s početkom u 20:00 sati ispred knjižnice Jelkovec U Novom Jelkovcu.
  Cilj koncerta je oplemeniti kulturni program istočnog dijela Zagreba. Ovaj koncert je drugi po redu (prvi je održan netom nakon popuštanja mjera karantene i imao je izvrstan odjek), a suradnja s našom harfisticom nastavit će se tijekom godine i u drugim dijelovima Sesveta!
  Koncert ce biti u trajanju sat vremena, a naša harfistica ugošćuje vrsne vokaliste poput: Dino Antonić, Dorian Varović, Iva Aranđelović, Nika Pastuović te beat boxer Mislav Medić aka Lil’ Bear.
  Tema ovog koncerta je filmski soundtrack, tako će se na repertoaru naći najpoznatiji hitovi koji su glazbeno obilježili filmov, poput filmova Batman, Rocky, Dirty dancing, Schindler’s list, Shrek, Good morning Vietnam i brojni drugi.
  Pridružite nam se! Molimo sve sudionike koncerta da se striktno pridržavaju svih mjera Civilne zaštite!
 • Nino Raspudić i “Kratki espresso” – predstavljanje knjige
  Document-page-001 (5).jpg U utorak, 26.11.2019., s početkom u 19 h u Sesvetama (dvorana Šahovskog kluba, Kelekova 2) bit će predstavljena nova knjiga Nine Raspudića. Radi se o zbirci kolumni Nine Raspudića tjedno objavljivanih u Večernjem listu od ožujka 2016. do studenog 2019. Zbirka kronološki, u dvije knjige “Kratki espresso 2016./2017.” i “Kratki espresso 2018./2019.”, obuhvaća 186 kolumni u kojima se na osebujan način obrađuju aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj i svijetu. Spoj Raspudićeve erudicije, pripovjedačkog umijeća i specifičnog humora učinio je „Kratki espresso“ vjerojatno najčitanijom i najutjecajnijom kolumnom u zemlji, a Raspudiću donio posebnu težinu u javnom prostoru te mu priskrbio reputaciju neovisnog, slobodnomislećeg intelektualca koji lako komunicira i sa širokim čitateljstvom.

  kratki espresso

  Predgovor zbirci napisao je Borislav Ristić. Predstavljanje knjige zamišljeno je kao interaktivni dogođaj, u kojem će autor odgovarati na pitanja i komentare iz publike. Predstavljanje Raspudićeve knjige u Sesvetama moderirat će predsjednik udruge, Ante Damjanović. Iskoristite priliku i na promociji po promotivnoj cijeni nabavite svoj primjerak “Kratkog espressa”, družite se razgovarajte, opalite selfi s Ninom i srknite kratki espresso Nine Raspudića. DUPLI NAPITAK ZA PUNI UŽITAK! Franckov i Raspudićev Kratki espresso
 • Ivo Pervan – projekcija 800 fotografija
  Legendarni hrvatski fotograf, čudesnog osjećaja za lijepo i sposobnosti da treptajem svog objektiva ovjekovječi i sačuva ljepotu Hrvatske, njenih krajeva i njenih ljudi, za sve nas. Pozivamo Vas na projekciju 800 fotografija koje je odabrao sam autor, u dvorani Kina Sesvete, u utorak 11.06. 2019. U 19,30 sati. Kroz projekciju, uz autora, provest će Vas i prof. dr. sc. Nino Raspudić. Ivo Pervan-župa_page-0001 (1).jpg
 • Otvoren natječaj za najljepšu fotografiju Sesveta
  Započeo je natječaj za najljepÅ¡u fotografiju Sesveta Foto: Anđelka Belinić (prva dospjela fotografija natječaja) Otvoren drugi po redu natječaj za najljepšu fotografiju gradske četvrti Sesvete! Natječaj provodimo zajedno sa sesvetskim portalom sesvete-danas.hr, a nagrade nam osiguravaju: 1. mjesto – Sedmodnevno putovanje u Rim za dvoje, pod pokroviteljstvom putničke agencije Kraljica mira 2. mjesto – tečaj informatike za dvije osobe (osnovni ili napredni) u Učilištu Sesvete 3. mjesto – večera za četiri osobe u restoranu Polovanec
  Natječaj otvaramo s nekoliko prvih pristiglih fotografija. Pridružite nam se! Fotografije šaljite isključivo putem elektroničke pošte kako bi njihova rezolucija ostala nepromijenjena. Adresa je: uzipsesvete@gmail.com Natječaj je otvoren do 15. veljače, a više pročitajte na ovoj poveznici. Fotografije pristigle na natječaj možete pogledati na fb stranici Zelenih i pavih Sesveta.