Forum_S

forum_s

This image has an empty alt attribute; its file name is nzrcd-u-boji.jpg

Službeni naziv projekta: FORUM_S – komunikacijom za razvoj Sesveta

Skraćeni naziv projekta: FORUM_S

Šifra projekta: UP.04.2.1.11.0042

Šifra poziva za dostavu projektnih prijedloga: UP.04.2.1.11

Ukupna vrijednost projekta: 399.663,36 kuna

Razdoblje provedbe: 23. lipnja 2022. – 12. kolovoza 2023.

Partneri na projektu: Edward Bernays Visoka škola za komunikacijski menadžment, Srednja škola Jelkovec

Kontakt za više informacija: info@zeleneiplavesesvete

Poveznica na stranicu Europskog strukturnog i investicijskog fonda: http://www.strukturnifondovi.hr

Udruzi Zelene i plave Sesvete je cilj postati virtualna, ali i realna platforma za razmjenu informacija i razmišljanja o Sesvetama. S time na umu, udruga nastoji organizirati što veći broj predavanja, foruma i radionica s ciljem predstavljanja novih tehnoloških otkrića i postignuća iz različitih područja. Putem ovog foruma nastojat će se razviti dijalog između svih zainteresiranih građana. Ciljana skupina sudionika su svi koji žele doprinijeti pozitivnim promjenama u Sesvetama, ali nužno ne žele djelovati u okviru Udruge. Također, ovo je platforma na kojoj je moguće predstaviti svoje poslovanje i profesiju.

 

 • Otvorenje izložbe “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”

  Povodom blagdana Svih Svetih, u prostorijama Udruge Zelene i plave Sesvete u petak 29. listopada 2021. u 15.00 sati otvorena je likovna izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”, autorice Karin Grenc. Osim otvorenja izložbe, predstavljena je knjižica “Hrvatski sveci i blaženici – životopisi, molitve, likovni prikazi”, urednice Tanje Baran.

  Već trinaest godina se organiziraju likovne izložbe na temu Hrvatskih svetaca, blaženika i osoba na glasu svetosti. Svake godine biva odabran drugi umjetnik. Ove godine je odabrana splitska umjetnica Karin Grenc koja je u drvetu, skulpturom, reljefom i slikom portretirala svece i blaženike. Svečano otvaranje izložba je, nadirućoj koroni usprkos, bilo vrlo posjećeno, a posjetitelji su se, očito, osim u maske, pouzdavali i u zaštitu tako velikog broja uprizorenih svetaca i blaženika. Među prisutnima je, usto, bio značajan broj časnih sestara i svećenika, različitih redova.

  Posjetitelji su odreda bili impresionirani čudesno produhovljenom sposobnošću autorice da u svakoj frži, raspuklini ili crvotočini, odbačenog ili samo trošnog drveta, prepozna karakteristične obrise osobnog znamena, muke i/ili poetike portretiranih. O umjetnici i njenom opusu biranim riječima govorili brojni gosti – likovni kritičar Stanko Špoljarić, monsinjor Anton Sente, Tanja Baran, biskup u miru i dugogodišnji kraljevečki župnik Josip Mrzljak te domaćin ispred Udruge Zelenih i plavih Sesveta Radoslav Dumančić. Posjetitelje su pozdravili i ministar vanjskih poslova, Sesvećanin Gordan Radman Grlić, te državni tajnik Ministarstva kulture dr Ivica Poljičak.Izložbi su nazočili i poznati sesvetski gospodarstvenici koji često i rado podupru akcije Udruge – Ilija Tokić, Ivan Topčić, Ivica Grlić, Rajko Bubalo te brojni drugi.

  Odličnoj atmosferi svojim su skladnim muziciranjem pridonijele i mlade sesvetske glazbene nade iz glazbene škole Zlatko Grgošević. Ovo je već treća izložba ove godine u kojima su u prostorijama udruge predstavljene žene umjetnice. To će biti naša orijentacija i ubuduće. Za žene umjetnice rezervirani su i već popunjeni svi naši izložbeni termini slijedeće godine. Izložba će trajati do polovice prosinca i sigurni smo da će svojom intrigantnošću privući mnoge Sesvećane. Ne propustite pogledati izložbu Karin Grenc, jer njeno stvaranje je, kako sama kaže – pjesma zahvalnosti, jer „u pjesmi zahvalnosti, susreće druge raspjevane duše, a u molitvi i privilegiji stvaranja i poneke svece“.

 • Posjet studenata krajobrazne arhitekture

  U sklopu programa kolegija “Urbanističko planiranje”, tijekom današnjeg popodneva ugostili smo studente prve godine diplomskog studija krajobrazne arhitekture. Zadatak kolegija odnosi se na izradu prijedloga plana šireg središta Sesveta.

  Studentima je prezentiran dosadašnji rad udruge, problemi i potencijali razvoja Sesveta, a potom se uslijedio terenski obilazak. Hvala studiju i nastavnicima na ukazanom povjerenju!

 • Otvorenje izložbe: Crno-bijela serija aktova

  U nedjelju 26. rujna otvorena je izložba fotogradija mlade umjetnice Maje Grbešić u prostorijama Zelenih i plavih Sesveta. Mlada i vrlo talentirana sesvetska umjetnica okupila je respektabilan broj prominentnih gostiju i posjetitelja. Uz glumca Gorana Bogdana bili su nogometni genijalci Miroslav Ćiro Blažević i Zlatko Dalić. Glumac Enes Bešlagić razveselio je jako velik broj mladih. Ova izložba je sjajna prilika za promociju mladih talenata kojih u Sesvetama ima puno. Ovo je ujedno potvrda koliko su Sesvećani gladni kvalitetnih kulturnih sadržaja.

 • Tribina o prometu: prijedlozi brzo unaprjeđenja

  U ponedjeljak 20. rujna u 19:00 sati u prostorijama udruge ugostili smo gospodina Zdenka Lanovića, inženjera prometa te vijećnike gradske četvrti Sesvete iz različitih političkih opcija. Poziv je upućen svim vijećnicima gradske četvrti. Gospodin Lanović je pokazao interes da našim vijećnicima predstavi mogućnosti brzih intervencija u prostoru, gdje bi se manjim zahvatima na postojećoj prometnoj infrastrukturi postigao značajan rezultat u ubrzavanju protočnosti. Poseban fokus stavljen je na Ljudevita Posavskog / Zagrebačku / Bistričku, kao glavne točke zagušenja u sesvetskom prometu. Nakon kratke prezentacije razgovaralo se o drugim mogućim prometnim rješenjima te kako bi se ona mogla odraziti na sesvetski prostor.

 • Tribina o prometu: produžetak Branimirove

  U utorak 7. rujna u prostorijama udruge ugostili smo predstavnike tvrtke IGH, koja je uvedena u projektiranje nastavka Branimirove od Brestovečke do Varaždinske. Podsjetimo, Udruga je 20. travnja 2021. godine javno istupila vezano uz potencijalnu problematiku realizacije ove faze projekta u onom obliku kako je predviđeno idejnim projektom, a primarno zbog činjenice da nisu uzete u obzir prostorne datosti te potencijalnih negativnih utjecaja na okoliš. Udruga je pozvala nadležne urede i tvrtku IGH na terenski obilazak lokacije, nakon čega je u komunikaciji s uredom i projektantima dogovoreno da će tvrtka ponuditi varijantna rješenja. Varijanta rješenja su trebala ponuditi proširenje prolaza povećanjem vijadukata i uzimanjem u obzir činjenicu da je ovo najvažnija zelena i rekreacijska zona Sesveta. Prvotno predviđeno rješenje imalo bi nesagledive negativne posljedice po prostor. Projektanti i ured su na poziv odgovorili te su izrađene dvije nove varijante uređenja Branimirove.

  Na sastanku su, osim predstavnika IGH, prisustvovali pozvani predstavnici Vijeća gradske četvrti Sesvete, gospodin Zdenko Lanović, prof. dr. sc. Mladen Jošić, dekan Arhitektonskog fakulteta prof. dr. sc. Bojan Baletić, članovi udruge te gospodin Borislav Samec, portal Sesvete-danas. Sastanak je organiziran na inicijativu udruge, a sa željom da projektanti i resorni ured predstave članovima udruge, ali i stanovnicima Sesveta, varijantna rješenja nastavka Branimirove u dolini Vuger potoka. Udruga je poziv za prezentaciju uputila prema gospodinu Krunoslavu Tepešu iz Sektora za promet, nakon čega je komunikacija izravno nastavljena s gospođom Natašom Mujčić Sukalić iz IGH.

  Tvrtka IGH izradila je tri varijanta rješenja. Od toga je prvo rješenje izrađeno sukladno originalnom idejnom projektu, a koji u potpunosti poništava šume i dolinu, ali i logične pješačko-biciklističke puteve. Drugo rješenje (varijanta 1) smanjuje negativan utjecaj prometnice, no i dalje ne nudi prikladan optimum u vidu negativnog utjecaja na prirodni okoliš. Prolazi više ne poništavaju prostorni kontekst, no i dalje ne ostvaraju adekvatnu slobodu kretanja. Udruga nikako ne može podržati rješenje iz idejnog projekta, niti prvo varijantno rješenje. Treće rješenje (varijanta 2) nudi značajno veću slobodu kretanja i manjeg negativnog utjecaja na okoliš te se od sva tri rješenja može smatrati najoptimalnijim i, u kontekstu postojeće lokacijske dozvole, jedinim prihvatljivim rješenjem.

  Nakon prezentacije je uslijedila diskusija o detaljima projekta i mogućnostima izmjena, poput spoja pješačko-biciklistička staze i Branimirove i produžetka „crvene staze“ s ciljem povezivanja na Branimirove (nije predmetom projekta). Također, diskutiralo se o cost-benefit odnosima, s obzirom na to da će Branimirova, neupitno o kojoj vrsti rješenja govorimo, imati negativne posljedice na prirodni okoliš, a dovedeno je u pitanje je li potrebno tražiti rješenje Branimirove u kontekstu postojeće lokacijske dozvole (realizacija spoja bliže Kašinskoj izmicanjem koridora ceste). Istaknuto je da će Branimirova u ovom obliku imati višestruko veću propusnu moć u odnosu na Kašinsku, a da bi u perspektivi povlačenja sredstava iz Europske unije bilo potrebno provesti studiju izvodljivosti ovakvog projekta. Nadalje, propitivale su se mogućnosti realizacije drugih prometnica kao alternativnih pravaca za rješavanje prometnih gužvi u Sesvetama te potrebe izmjena prostorno-planske dokumentacije i aktualizacije, pogotovo iz perspektive da su Sesvete gotovo utrostručile u posljednjih tridesetak godina.

  Članovi udruge su nadalje zainteresirani za suradnju s Gradom i IGH u vidu diseminacije projekta i uključivanja građana po pitanju potrebe realizacije produžetka Branimirove. U slučaju daljnjeg nastavka projektiranja produžetka Branimirove i odluci o njenoj eventualnoj realizaciji prema postojećoj lokacijskoj dozvoli, Udruga će zastupati ideju veće prozračnosti prostora, kako kratkoročnim gledanjem na problem ne bismo u potpunosti uništili ovaj dragocjeni zeleni koridor. Vjerujemo da su svi Sesvećani upoznati s važnosti realizacije Branimirove, ali da jednako tako pridaju veliku važnost svom okolišu i prostoru za rekreaciju. Vjerujemo da će u perspektivi sufinanciranja ovakvog projekta iz sredstava EU morati biti istaknuto očuvanje okolišnih vrijednosti te benefita za svakodnevni život Sesvećana.

  U prilogu su tri vizualizacije Branimirove:- sukladno idejnom projektu (nasip preko cijele doline); – varijanta 1, koja predviđa uske vijadukte i situaciju ne mijenja značajno; – varijanta 2, koja predviđa vijadukte veće širine, a koji dolinu Vuger potoka i šumu ostavljaju prohodnom i prozračnom te koja predviđa manje usjeke u okolna brda.Udruga će zastupati ideju veće prozračnosti prostora, kako kratkoročnim gledanjem na problem ne bismo u potpunosti uništili ovaj dragocjeni zeleni koridor. Vjerujemo da su svi Sesvećani upoznati s važnosti realizacije Branimirove, ali da jednako tako pridaju veliku važnost svom okolišu i prostoru za rekreaciju. Jednako tako, vjerujemo da će u perspektivi sufinanciranja ovakvog projekta iz sredstava EU morati biti istaknuto očuvanje okolišnih vrijednosti te benefita za svakodnevni život Sesvećana.

 • Biciklistička infrastruktura – problematika novih stajališta

  Unatoč činjenici da aktualna zagrebačka vlast vrlo jasno naglašava važnost održive mobilnosti, s posebnim naglaskom na biciklističku infrastrukturu, nadležne institucije nastavljaju politike prethodne vlasti. Nove autobusne postaje grade se nasred biciklističkih staza u Novom Jelkovcu. Nadamo se pravodobnoj reakciji nadležnih tijela u rješavanju navedenog, ali i drugih, slučaja koji se protive Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi.

 • Terenska nastava Geografskog odsjeka u Sesvetama

  Udruga Zelene i plave Sesvete sudjelovala ju u organizaciji jednodnevne terenske nastave za studente Geografskog odsjeka, u okviru kolegija Osnove regionalnog i prostornog planiranja. Studentima su prezentirane lokalne prilike te aktivnosti udruge. Tijekom terenskog posjeta pridružilo nam se 16 studenata 1. godine diplomskog studija.

 • Izložba: gradske četvrti Grada Zagreba

  U u utorak 5. svibnja u prostorijama udruge Zelene i plave Sesvete, u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje Grada Zagreba, otvorena je izložba o gradskim četvrtima.

 • Ljetni planinarski pohod na Lipu i nastup naše Doris Karamatić

  Udruga Zelene i plave Sesvete i HPD Lipa pozivaju vas na nastup Doris Karamatić i zajednički pohod na Lipu!

  Ukoliko nam to vrijeme omogući, ovu nedjelju u 9:00 započinje sedamnaesti po redu ljetni planinarski pohod na Lipu. Okupljanje je kod lokaliteta Gradec, koji je smješten na uzvisini između Kašine i Planine Donje, s desne strane ceste od okretišta prema Planini. Nekada davno je na ovom lokalitetu bila povijesna gradina, što je ujedno i podrijetlo imena. Dakle, od one kapelice prema gore, desno. Vjerujemo da ćete se snaći!

  Po završetku osvajanja najvišeg sesvetskog planinskog vrha i sv. Mise, započinje nastup naše predivne Doris Karamatić! Pridružite se milim zvucima harfe s jednog od najljepših sesvetskih vidikovaca!

  Plan puta
 • Nino Raspudić i “Kratki espresso” – predstavljanje knjige
  Document-page-001 (5).jpg U utorak, 26.11.2019., s početkom u 19 h u Sesvetama (dvorana Šahovskog kluba, Kelekova 2) bit će predstavljena nova knjiga Nine Raspudića. Radi se o zbirci kolumni Nine Raspudića tjedno objavljivanih u Večernjem listu od ožujka 2016. do studenog 2019. Zbirka kronološki, u dvije knjige “Kratki espresso 2016./2017.” i “Kratki espresso 2018./2019.”, obuhvaća 186 kolumni u kojima se na osebujan način obrađuju aktualne političke, društvene, kulturne, sportske i druge teme u Hrvatskoj i svijetu. Spoj Raspudićeve erudicije, pripovjedačkog umijeća i specifičnog humora učinio je „Kratki espresso“ vjerojatno najčitanijom i najutjecajnijom kolumnom u zemlji, a Raspudiću donio posebnu težinu u javnom prostoru te mu priskrbio reputaciju neovisnog, slobodnomislećeg intelektualca koji lako komunicira i sa širokim čitateljstvom.

  kratki espresso

  Predgovor zbirci napisao je Borislav Ristić. Predstavljanje knjige zamišljeno je kao interaktivni dogođaj, u kojem će autor odgovarati na pitanja i komentare iz publike. Predstavljanje Raspudićeve knjige u Sesvetama moderirat će predsjednik udruge, Ante Damjanović. Iskoristite priliku i na promociji po promotivnoj cijeni nabavite svoj primjerak “Kratkog espressa”, družite se razgovarajte, opalite selfi s Ninom i srknite kratki espresso Nine Raspudića. DUPLI NAPITAK ZA PUNI UŽITAK! Franckov i Raspudićev Kratki espresso
 • Rezultati ankete i studije o kvaliteti života u Sesvetama
  Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže na predstavljanu ankete i studije o kvaliteti života u Sesvetama. Više o predavanju u pozivnom plakatu. Predavači - najava 4-page-001

  Udruga Zelene i plave Sesvete predstavlja

  –         Studija:  Sesvete – novi demografski izazovi – autora prof. dr. sc. Stjepana Šterca s odsjeka za demografiju i hrvatsko iseljeništvo

  –         Anketa: Kako Sesvećani vide život u Sesvetama – autori: udruga Zelene i plave Sesvete, Agronomski fakultet i LE:Notre Forum Zagreb 2019. Predstavlja doc. dr. sc. Nataša Bokan

  Stjepan Šterc_page-najavaNataša Bokan_page-najava

  Rezultate studije i ankete, iz perspektive autora projekta Zelene i plave Sesvete, komentiraju prof. dr. sc. Bojan Baletić i prof. dr. sc. Mladen Jošić sa Arhitektonskog fakulteta

  Mladen Jošić_page-najavaBojan Baletić_page-najava
 • Ivo Pervan – projekcija 800 fotografija
  Legendarni hrvatski fotograf, čudesnog osjećaja za lijepo i sposobnosti da treptajem svog objektiva ovjekovječi i sačuva ljepotu Hrvatske, njenih krajeva i njenih ljudi, za sve nas. Pozivamo Vas na projekciju 800 fotografija koje je odabrao sam autor, u dvorani Kina Sesvete, u utorak 11.06. 2019. U 19,30 sati. Kroz projekciju, uz autora, provest će Vas i prof. dr. sc. Nino Raspudić. Ivo Pervan-župa_page-0001 (1).jpg
 • Rimske ceste – Damir Fofić
  Damir Fofić_page-0001 (2) Predavanje arheologa i povjesničara Damira Fofića o rimskim cestama na području Sesveta i prilika za obilazak lokaliteta. Predavanje počinje u 18:00 u podrumu knjižnice Jelkovec, a Damir će vam vrlo rado odgovoriti na sva pitanja.
 • Forum_S: Okoliš – Sergej Lugović
  Sergej Lugović.jpg Pozivamo vas da nam se pridružite na predavanju Sergeja Lugovića o akvaponskom i hidroponskom uzgoju te vertikalnim i krovnim vrtovima. Predavanje će se održati u četvrtak 30. svibnja u 19:00 u prostorijama Šahovskog kluba. Predstavit će se tehnologije koje će se primjenjivati u realizaciji EU projekta proGIreg na području bivše mesne industrije Sljeme, na zgradi budućeg sesvetskog hub-a.  
 • Izložba radova studenata Arhitektonskog fakulteta
  60556607_2217251675061743_1499751362278195200_o.jpg U petak, 24. svibnja, u prostorijama Šahovskog kluba otvaramo izložbu radova studenata Arhitektonskog fakulteta. Otvorenje počinje u 19:00 na adresi Kelekova 2. Pozivamo vas da nam se pridružite! Studentski radovi su nastali kao rezultat Radionice arhitektonskog projektiranja 1 – Suvremeno stanovanje, pod mentorstvom profesora Jošića. Zadatak je bio smješten unutar obuhvata središta Sesveta, a studenti su programski trebali osmisliti novi koncept stanovanja te koristiti principe koji su zastupljeni u našem EU projektu proGIreg.
 • Otvoren natječaj za najljepšu fotografiju Sesveta
  Započeo je natječaj za najljepÅ¡u fotografiju Sesveta Foto: Anđelka Belinić (prva dospjela fotografija natječaja) Otvoren drugi po redu natječaj za najljepšu fotografiju gradske četvrti Sesvete! Natječaj provodimo zajedno sa sesvetskim portalom sesvete-danas.hr, a nagrade nam osiguravaju: 1. mjesto – Sedmodnevno putovanje u Rim za dvoje, pod pokroviteljstvom putničke agencije Kraljica mira 2. mjesto – tečaj informatike za dvije osobe (osnovni ili napredni) u Učilištu Sesvete 3. mjesto – večera za četiri osobe u restoranu Polovanec
  Natječaj otvaramo s nekoliko prvih pristiglih fotografija. Pridružite nam se! Fotografije šaljite isključivo putem elektroničke pošte kako bi njihova rezolucija ostala nepromijenjena. Adresa je: uzipsesvete@gmail.com Natječaj je otvoren do 15. veljače, a više pročitajte na ovoj poveznici. Fotografije pristigle na natječaj možete pogledati na fb stranici Zelenih i pavih Sesveta.
 • Predavanje europarlamentarca Joze Radoša o obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju
  1a-beb3dba1026745ac840aee701ce24c2d Naš sesvetski sugrađanin, europarlamentarac Jozo Radoš, održao je protekle subote predavanje o energetskoj budućnosti EU i Hrvatske. Predavanje je održano u konferencijskoj dvorani restorana Gallus u Sesvetama. Predavanje je održano u organizaciji udruge, a glavni moderator bio je predsjednik udruge Ante Damjanović. Jozo Radoš izložio je nazočnima pregled trenutačnog stanja i korištenja energije na cjelokupnom EU prostoru i potom hrvatskom. Na oba prostora situacija  s korištenjem energije je identična, najviše ju koristi promet, potom kućanstva, industrija itd. Predavanju su nazočili profesori s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Bojan Baletić i  Mladen Jošić. Navedeni arhitekti osmislili su cijeli projekt urbanističke preobrazbe Sesveta ponajviše na prostoru bivšeg Sljemena, a za što je Europa već odobrila preliminarna sredstva u visini od 11 milijuna kuna za izradu projekta Progireg, u okviru velikog europskog programa Horizon 2020. Oni su također su iznijeli svoja stajališta o problemu energetike. Istaknuli su da će se pri projektiranju budućeg sesvetskog novog grada uključit najsuvremenija tehnologija očuvanja energije i neutralnost prema količini CO2. Ovim putem najavljujemo ciklus predavanja o održivosti krajem ljeta. Više o predavanju na: http://sesvete-danas.hr/vijesti/jozo-rados-nedostaje-nam-ciste-energije-i-zelje-za-promjenom-takvog-stanja-8269  
 • Prijedlozi pješačko-biciklističkih staza u Sesvetama
  Kada je u pitanju problem prometa u Sesvetama, često se fokusiramo isključivo na automobilski promet, u potpunosti zanemarujući druge oblike prijevoza. Tu možemo govoriti o raznim oblicima javnog prijevoza, pješačenju ili bicikliranju. Oslanjanje na automobilski promet je neodrživo i iracionalno. Dobar pokazatelj razvijenosti društva je upravo ovisnost o automobilu i stupanj razvijenosti javnog prijevoza i biciklističke infrastrukture. Udruga se tijekom svog postojanja zalagala za izradu biciklističke infrastrukture na području Sesveta. Pritom je prvenstveno ukazivala na potrebu povezivanja Medvednice i rijeke Save pješačko-biciklističkim koridorima duž potoka Vugera, kao inicijalni začetak kvalitetne infrastrukture. Dugoročni cilj je povezivanje svih dionica u jedinstveni sustav povezivanjem sa Zagrebom, međunarodnom biciklističkom magistralom Greenway uz rijeku Save te formiranje intermodalno čvorišta u središtu Sesveta. Svojim zalaganjem stvorena je inicijativa za pješačku biciklističku stazu uz potok Vuger, na temelju koje je raspisan natječaj za izradu projekta i uređenja. S obzirom na prostorne kapacitet kojima raspolažemo u Sesvetama, Udruga se zalaže za kontinuirano i cjelovito uređenje pješačko-biciklističke infrastrukture. Ova infrastruktura podrazumijevala bi potrebnu organizaciju prostora sukladno Pravilniku o biciklističkoj infrastrukturi. Svoje prijedloge predstavili smo članovima vijeća gradske četvrti, a pojedine prijedloge smo odlučili i izložiti. Prvi prijedlog je uređenje pješačko-biciklističke staze na Varaždinskoj ulici uz Gliboki (Duboki) jarak, ali i u cijeloj njenoj dužini. Ova dionica iznimno je opasna za kretanje, zbog čega ju većina građana izbjegava. Ovom stazom omogućili bismo stanovnicima Popovca brže kretanje prema Sesvetama, pogotovo jer govorimo o kratkoj dionici. Biciklistička staza trebala bi biti dio šire infrastrukture i omogućiti neovisnost spram motoriziranog prometa. Na inicijativu udruge Zelene i plave Sesvete započeti su razgovori o rješavanju problema željeznice u Sesvetama. Tijekom razgovora inicirala se i realizacija biciklističke magistrale Sesvete (Dugo Selo) – Zagreb, koja bi bila smještena sa sjeverne strane pruge. U prilogu izlažemo prijedlog mogućeg uređenja navedene magistrale. Paralelno s magistralom uz prugu, uređenje staze na dužini Zagrebačka – Bjelovarska – Dugoselska značilo bi povećanje sigurnosti u kretanju pješaka i biciklista. Za navedenu dionicu već je raspisan natječaj za uređenje, što ne mora nužno značiti izvedbu u skladu s Pravilnikom o biciklističkoj infrastrukturi (što vidimo na primjeru brojnih staza u Sesvetama, ali i u Gradu). Stoga već sada sugeriramo odvojenje pješačkog i biciklističkog prometa zelenim koridorom, unutar kojeg bi se mogao posaditi drvored. Ovom stazom omogućili bismo stanovnicima Sesvetskih Sela brže kretanje prema Sesvetama. Biciklistička staza trebala bi biti dio šire infrastrukture i nadovezivati se spojevima na buduću biciklističku magistralu uz prugu na prihvatljivim udaljenostima. Značajnim uspjehom smatramo da je na inicijativu udruge donesena odluka o uređenju pješačko-biciklističke staze uz potok Vuger. Staza će povezati Zagrebačku ulicu i rasadnik Brestje, koji bi trebao postati glavni sesvetski park. Radovi na stazi su prema obećanju gradske uprave trebali početi već početkom svibnja, no trenutno je u fazi raspisivanje natječaja za izvedbu. Na temelju toga udruga izlaže svoj prijedlog mogućeg rješenja navedene staze, koja osim odvojenja pješaka i biciklista predviđa i krajobrazno uređenje cijele dionice potoka (što drvoredima, što drugim načinima oblikovanja). Uz staze bi trebalo predvidjeti odmarališta i druge popratne sadržaje. Ovom stazom omogućili bismo stanovnicima Sesveta brže kretanje kroz središte Sesveta, ali i ugodnu rekreaciju. Biciklistička staza trebala bi biti dio šireg konteksta povezivanja Medvednice i Save.