Suradnje

Udruga u svom radu nastoji ostvariti suradnju s različitim dionicima te uspostaviti izravnu komunikaciju s građanima. Zbog toga je udruga na službenoj razini ostvarila suradnju s brojnim institucijama putem različitih projekta, na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Od suradnji s obrazovnim insititucijama voljeli bismo istaknuti sljedeće:

 • Agronomski fakultet
 • Arhitektonski fakultet
 • Fakultet prometnih znanosti
 • Prirodoslovno-matematički fakultet
 • Fakultet elektronike i računarstva
 • Tehničko veleučilište Zagreb
 • Hrvatski šumarski institut
 • Muzej Prigorja
 • Narodno sveučilište Sesvete
 • Učilište Sesvete
 • LE:Notre Institute
 • Europski projekti se nastavljaju

  Tri dana, tri projekta, tri radionice… Ovih dana je u okviru projekta Learning landscapes u Centru kulture Trešnjevka održana radionica o magistralnom biciklističkom pravcu Zagreb – Dugo Selo i ključnim priključcima. Također, u okviru projekta Centrinno održana je radionica o potrebama Sesveta za razvojem poduzetničkog i tehnološkog središta HUB_S koji bi postao generatorom novih kompetencija. Nakon radionice naši mlađi sugrađani su u okviru projekta STEM_Sesvete imali su priliku upoznati se s novim tehnologijama. O radionicama smo više govorili u emisijama HRT-a i MrežaTV.

 • Održana akcija Rezolucija Zemlja

  Danas je u Sesvetskom Kraljevcu, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, održana velika ekološka akcija čišćenja otpada Rezolucija Zemlja, koju udruga provodi u suradnji s glavnim pokroviteljom i inicijatorom akcije diljem Hrvatske – Večernjim listom. Ovim putem zahvaljujemo se velikom broju volontera, djelatnicima tvrtki pokrovitelja te NK Sesvetski Kraljevec koji su se odazvali na ovo događanje i koji su se hrabro i revno primili posla. Akciju su podržali ministri Tomislav Ćorić i Gordan Grlić Radman, gradonačelnik Tomislav Tomašević, saborski zastupnik Marko Pavić, ravnatelj Zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan te pojedini vijećnici gradske četvrti Sesvete i sesvetskih mjesnih odbora. Ovim putem im se zahvaljujemo na podršci! Veliku zahvalu upućujemo našim pokroviteljima i sponzorima, tvrtkama: Agroproteinka, AutoZubak grupa, Birkić, Čistoća, Hrvatske šume, Končar, Unija Nova, Sesvete-danas, Tokić, Zabavni radio i NutraPek. Bez njihove podrške u vidu donacije opreme i mehanizacije te medijskog pokroviteljstva ova akcija zasigurno ne bi uspjela. Posebno moramo istaknuti i zahvaliti se našim višegodišnjim partnerima u provedbi akcija, inicijativi Čisteći Medvjedići, čija spremnost i brzina rada mogu konkurirati i velikoj mehanizaciji. Naravno, ne smijemo izostaviti niti naše lovačko društvo Priroda Sesvete, koji su nas počastili vrhunskim gulašem o kojem će se dugo pričati. Akcija će se ovih dana nastaviti odvozom prikupljenog otpada. Nadamo se da nam naša draga obitelj labudova nije pretjerano zamjerila današnju uzurpaciju, ali vjerujemo da će odsada imati priliku uživati u čišćem okolišu. Veliki pozdrav do iduće akcije, kada vas očekujemo u još većem broju!

 • Fiat voluntas tua!

  Danas je u prostorijama udruge otvorena izložba “Fiat voluntas tua!”. Uz brojna djela akademskih slikara, izložene su i fotografije koje prikazuju život bl. Alojzija Stepinca. Osim danas, izložbu je moguće posjetiti ponedjeljkom, srijedom i petkom u razdoblju od 17 do 19 sati.

 • Zelena infrastruktura

  U suradnji s knjižnicom Sesvete održano je predavanje o zelenoj infrastrukturi – što je to zelena infrastruktura, koje je njezino značenje, kako je prepoznata u okvirima europske hrvatske zakonske regulative te koji se projekti zelene infrastrukture provode u Sesvetama.

 • Šumska staništa

  U suradnji s Knjižnicom Sesvete, u Dupcu su održana su predavanja za djecu vrtića iz Dupca. Predavanja su bila fokusirana oko važnosti šumskih staništa, njihovom značaju u zaštiti prirodnog okoliša te negativnog čovjekovog djelovanja.

 • Posjet studenata krajobrazne arhitekture

  U sklopu programa kolegija “Urbanističko planiranje”, tijekom današnjeg popodneva ugostili smo studente prve godine diplomskog studija krajobrazne arhitekture. Zadatak kolegija odnosi se na izradu prijedloga plana šireg središta Sesveta.

  Studentima je prezentiran dosadašnji rad udruge, problemi i potencijali razvoja Sesveta, a potom se uslijedio terenski obilazak. Hvala studiju i nastavnicima na ukazanom povjerenju!

 • Kloniranje Domjanićeve murve

  U suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom 3. rujna započet je projek kloniranja murve iz Adamovca – iste one o kojoj je naš Dragutin Domjanić prekrasno pisao u svojoj pjesmi. Uz lipe iz Planine Donje odlučili smo projekt proširiti na očuvanje spomena na ovo značajno stablo, a čije će se sadnice klonova posaditi na više mjesta diljem Sesveta. Nažalost, od dvije murve koje se spominju u pjesmi preostala je samo jedna.

  Murve

  Dve ja murve rodne imam:
  bela ta je mlajša,
  ali črna blizu plota
  ta je puno slajša.

  K njim sad vnogo lepo dete
  vu dvorišće zajde,
  vsaku moje budno oko
  tam vu kvaru najde.

  Tak i danas ja sem vlovil
  susedu gizdavu.
  Rekel sem joj: Sad ja vidim,
  gdo mi gazi travu!

  Kaj mi daš? Ti znaš sigurno
  Za pravicu staru:
  da se ono sme zaplenit,
  kaj se najde v kvaru?!

  Branila se: “Zginulo je
  najlepše mi pišće,
  zato sem ga iskat išla
  k tebi vu dvorišće.”

  Zakaj nisi ti i mene
  onda v pomoć zvala?
  Kaj su tebi vusta črna?
  – Ti si murve brala.

  “No, pak jesem! Kaj bi tajit?
  Sladke su i zrele.
  Jesem, sused, al od danas
  bum još samo – bele.

  Dragutin Domjanić

  Zbirka: Po dragomu kraju
  Objavljeno: 1933.

 • Sesvetske lipe: započelo uzimanje plemki

  U srijedu 25. kolovoza započelo je uzimanje plemki lipa u Planini Donjoj starih preko 600 godina. Nadamo se da ćemo sljedeće godine imati sadnice i zasaditi barem 100 lipa u različitim dijelovima Sesveta, ali i diljem Hrvatske!

  Projekt je sufinanciran putem Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite životinja, poljoprivrede, šumarstva i lovstva iz Proračuna Grada Zagreba za 2021.

  Grb Zagreba – Wikipedija
 • Terenska nastava Geografskog odsjeka u Sesvetama

  Udruga Zelene i plave Sesvete sudjelovala ju u organizaciji jednodnevne terenske nastave za studente Geografskog odsjeka, u okviru kolegija Osnove regionalnog i prostornog planiranja. Studentima su prezentirane lokalne prilike te aktivnosti udruge. Tijekom terenskog posjeta pridružilo nam se 16 studenata 1. godine diplomskog studija.

 • Šetnja rimskim stopama

  Muzej Prigorja i Udruga Zelene i plave Sesvete organizirale su šetnju “rimskim stopama”. Ovom šetnjom obilježavaju se europski dani arheologije, a šetnja je bila popraćena stručnim vodstvom s ciljem pribljižavanja o povijesnog nasljeđa Sesveta!

 • Sesvetske lipe: nastup na Zagrebačkoj panorami

  Stanovnici istočnog zagrebačkog naselja Planina Donja s članovima udruge “Zelene i plave Sesvete” posadili su klon Gupčeve lipe, uz još dva stabla stara više od 600 godina. Dio je to obnove tamošnjeg Planinarskog doma, a namjeravaju izgraditi i vidikovac koji će s lipama činiti turističku cjelinu. Više o projektu i reportaži na poveznici: https://www.facebook.com/watch/?v=304519954627226&ref=sharing

 • Izložba: gradske četvrti Grada Zagreba

  U u utorak 5. svibnja u prostorijama udruge Zelene i plave Sesvete, u suradnji s Gradskim uredom za strategijsko planiranje Grada Zagreba, otvorena je izložba o gradskim četvrtima.

 • Ljetni planinarski pohod na Lipu i nastup naše Doris Karamatić

  Udruga Zelene i plave Sesvete i HPD Lipa pozivaju vas na nastup Doris Karamatić i zajednički pohod na Lipu!

  Ukoliko nam to vrijeme omogući, ovu nedjelju u 9:00 započinje sedamnaesti po redu ljetni planinarski pohod na Lipu. Okupljanje je kod lokaliteta Gradec, koji je smješten na uzvisini između Kašine i Planine Donje, s desne strane ceste od okretišta prema Planini. Nekada davno je na ovom lokalitetu bila povijesna gradina, što je ujedno i podrijetlo imena. Dakle, od one kapelice prema gore, desno. Vjerujemo da ćete se snaći!

  Po završetku osvajanja najvišeg sesvetskog planinskog vrha i sv. Mise, započinje nastup naše predivne Doris Karamatić! Pridružite se milim zvucima harfe s jednog od najljepših sesvetskih vidikovaca!

  Plan puta
 • Le:Notre Landscape Forum
  Završio je petodnevni forum koji se od 9. travnja održavao u Zagrebu, a koji se dijelom odvijao  i u Sesvetama. Osmi po redu LE:NOTRE Landscape Forum 2019! Forum organizirao je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost u suradnji s Le:Notre Institutom. LE: NOTRE Landscape Forum je godišnji sastanak stručnjaka, akademika, studenata i dionika koji ima za cilj doprinijeti razvoju znanja i razumijevanja urbanog krajobraza i sela kako bi se poboljšala kvaliteta života, ekološka te ekonomska održivost. Održava se svake godine na određenom području, a na 8. Landscape Forumu u Zagrebu središnja tematika jest zelena i plava infrastruktura koja podupire kvalitetu krajobraza u gradu te poboljšava kvalitetu života. Upravo je dakle naša sesvetska vizija zelenila i Save, odnosno spoj ta dva medija osnovna tema foruma u sklopu kojeg su održane četiri tematske radne skupine i radionice s dvije međusobno povezane skupine: Radna skupina 1: Vizija krajolika u Zagrebu Radna skupina 2: Razvoj zelene infrastrukture Radna skupina 3: Urbana poljoprivreda i prehrambeni oblici Radna skupina 4: Nasljeđe i identiteti Međusektorska tema 1: Krajolik i demokracija Međusektorska tema 2: Krajolik i ekonomija Tijekom četvrtka i petka sudionici su posjetili Sesvete i prema svojim afinitetima sudjelovali prvo u razgledavanju određenih dijelova, a potom vođeno prenosili sa svojim vizijama u zabilježene uratke. Najveći dio sudionika tako je u četvrtak prošetao od Gimnazije Sesvete, gdje su se u kongresnoj dvorani i održavale radionice, prema centru, gdje su usput upoznati sa sesvetskom šetnicom u izgradnji, odnosno predočena im je ideja zašto je pokrenuta izgradnja upravo te šetnice kao svojevrsne preteče budućih daleko većih i značajnijih projekata koje očekuju Sesvete u svojoj, nadajmo se skoroj transformaciji. Le:Notre forum održan i u Sesvetama Potom je cijela grupa sudionika iz svih dijelova Europe, te nekolicina iz Kine, prešla prugu (na crveno svjetlo i neki su komentirali da su to učinili prvi puta u životu), te posjetila Sljeme gdje su im  predstavnici ZIPS-a Radoslav Dumančić i Marijo Spajić  objasnili osnovnu viziju transformacije Sljemena u buduće novo središte Sesveta s gotovo svim najvažnijim javnim funkcijama i institucijama. S vrha zgrade buduće glazbene škole promatrali su krajolik koji će potom ugraditi u svoje vizije ove ideje. Dio ih se potom zaputio u Novi Jelkovec gdje su pogledali (samo izvana) nikada završenu zgradu navodno kulturnog centra, a potom i prekrasnu zgradu knjižnice s vrlo suvremeno uređenim inerijerom, a fotografirali su se i kod Jelkovečke sekvoje, no o toj priči nekom drugom prigodom. Nakon šetnje Sesvetama navrle su ideje koje su kasnije kroz radionice pretočene u vizije. Što i kako krajobrazni stručnjaci s ove konferencije preporučuju za budućnost Sesveta znat će se nakon nekog, nadajmo se kraćeg vremena kad se svi radovi sumiraju i sa stručnog prevedu na javnosti lako razumljivi jezik. http://www.sesvete-danas.hr/vijesti/le-notre-forum-odrzan-i-u-sesvetama-9234
 • Let’s clean Europe!
  U sunčano proljetno subotnje jutro,  na inicijativu Udruge Zelene i plave Sesvete, OŠ Sesvete i Agroproteinke, čak 80-ak građanki i građana okupilo se kod šume u blizini nekadašnjeg auto-kampa kako bi očistili okolnu šumu od odbačenog smeća! Bilo je djece, mladih, odraslih koji su također mogli ostati spavati u toplini svoga doma, ali su odlučili poslati poslati poruku “Let’s clean up Europe”! Građani koji su sudjelovali u akciji bili su dočekani s pecivima, vodom, zaštitnim rukavicama i ostalim potrepštinama za izvršenje ovog plemenitog zadatka! Akcija je trajala sat vremena te je u tako kratkom roku iz šume bila izvučena plastika, automobilske gume, metalne cijevi,  i sl. Sav je otpad stavljen u vreće i na hrpe kako bi djelatnici Čistoće mogli prići kamionom, pokupiti i odvesti na odlagalište. Jedino kancerogene azbestne ploče nisu smjeli dirati zbog pravila o sigurnosti djece i drugih sudionika akcije, a to će, valjda, počistiti netko drugi. Ovo je primjer kako se može okupiti sve dobne skupine, u tako malo vremena da izdvoje sat vremena vikendom i učine Sesvete još ljepšim mjestom za život. Više o samoj akciji: http://www.sesvete-danas.hr/vijesti/ekoloskom-akcijom-sesvecani-dali-podrsku-medunarodnoj-let-s-clean-europe-9390
 • Fab Lab u Sesvetama
  U petak 20. listopada 2017., u organizaciji Udruge Zelene i plave Sesvete, u koordinaciji Roberta Vdovića iz FabLab-a (udruge za promociju digitalne fabrikacije), u sesvetskoj gimnaziji organizirana je radionica pod nazivom “Design your future maker hub”. Voditeljice radionice radionice bile su Elisabeth Unterfrauner i Maria Schramme iz Centra za socijalne inovacije iz Beča, ispred projekta Make-IT financiranog iz Obzor 2020 programa. Radionica je bila sastavljena od dva dijela: U prvom dijelu su, u predvorju škole, svim generacijama učenika bile predstavljene nove tehnologije poput 3D printera, rezača, robotske ruke i CNC strojeva, ali je predstavljen i koncept HUB_Sesveta i njegovog mogućeg značaja za budući razvoj. Također, učenici su imali priliku napraviti osobne predmete pomoću tehnologija digitalne proizvodnje, proizvesti predmete s vlastitim crtežima i promatrati način izrade predmeta pomoću 3D printera. U drugoj dijelu radionice, zainteresirani učenici iz gimnazije i elektrotehničkih škola, ali i profesori srednjih i osnovnih škola, imali su priliku sudjelovati u radionici izrade idealnog hub-a prema njihovima željama i potrebama, uz koordinaciju već spomenutih stručnjaka. Događaj je prošao u iznimno ugodnom i veselom raspoloženju, uz iznimnu zainteresiranost svih strana za suradnju. Još jednom se zahvaljujemo svima koji su sudjelovali te se nadamo da ovim putem gradimo bolju budućnost i mogućnosti za naše mlade! Podsjetimo, Grad Zagreb, kroz svoj Gradski ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, planira prenamjeniti zgradu uprave bivše mesne industrije Sljeme u HUB_S. Ova projekt inicirala je Udruga Zelene i plave Sesvete sa stručnjacima Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. kao novi inovacijski dio budućeg centra i sveuobuhvatne urbane regeneracije Sesveta. HUB_Sesvete, uključio je spoznaje i iskustva, koja su stečena u okvirima dva EU projekta čiji je parnter FabLab Hrvatska (Fablab.hr). U sklopu projekta Make-IT, kolegice ELisabeth i Maria, iz Centra za socijalne inovacije, održati će radionicu s predstavnicima različitih grupacija iz Sesveta, kako bi budući HUB_S ispunio što više očekivanja lokalne zajednice.
 • 2. Međunarodni interdisciplinarni kongres – Urbana utopija 
  Udruga Zelene i plave Sesvete bila domaćin Urbanoj utopiji

  Klub studenata geografije Zagreb organizirao je u Oris kući Arhitekture u Zagrebu multidisciplinarni međunarodni kongres. Na kongresu je sudjelovalo stotinjak studenata sudionika i izlagača raznih struka osim geografije – arhitekture, građevine, agronomije, prometnih znanosti, krajobrazne arhitekture, biologije i dr.

  Posljednji dan organiziran je stručni teren u Sesvetama. Ideja stručnog terena bila je objediniti teme svih sekcija na konkretnom i opipljivom primjeru. Teren su organizirali Borna Mažar i Ana Rusan zajedno s čelnicima udruge Zelene i plave Sesvete. Pritom je istaknuta tema odnosa demografske situacije te prostorne ponude i funkcionalnosti. Kongresu su prisustvovali profesori s Arhitektonskog fakulteta, Bojan Baletić i Mladen Jošić koji su govori o konkretnim projektima, te profesor Stjepan Šterc s Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu, profesor Pero Škorput s Prometnog fakulteta te Sanja Cvjetko Jerković, pročelnica gradskog Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada.

  Naš projekt pojavio se u stručnom geografskom časopisu (stranica 70-71). Rad udruge pojavio se u časopisu zahvaljujući suradnji s 2. Međunarodnim multidisciplinarnim kongresom – Urbana utopija. Više na: https://issuu.com/h.g.d./docs/gh2017_2
 • Koordinacija Zelene i plave Sesvete

  Tijekom sastanaka s predstavnicima gradskih ureda i gradonačelnikom Milanom Bandićem, zaključeno je da će jedna od tema povjerenstva za provedbu projekta Zelene i plave Sesvete biti realizacija ceste 6. To je službeni naziv ceste prema UPU Gospodarska zona Sesvete-sjever koja povezuje naselje Novi Jelkovec s bivšom tvornicom Sljeme, područjem obuhvata EU projekta proGIreg i budućeg središta Sesveta.

  Cesta je od iznimnog značaja za građane Novog Jelkovca jer dobivaju alternativnu cestu za pristup središtu Sesveta, a ona svojim profilom omogućava i kreiranje pješačko-biciklističke staze kao dionice poveznice Medvednice i rijeke Save. Nužna je brza realizacija ceste jer se područje sustavno počelo pretvarati u ilegalno odlagalište građevinskog i opasnog otpada, što je udruga dijelom uspjela spriječiti. Realizacija je moguća u kraćem roku s obzirom na većinsko gradsko i državno vlasništvo te činjenicu da je cesta u procesu projektiranja.

  0001.jpg