ProGIreg

Slikovni rezultat za progireg

Udruga Zelene i plave Sesvete sudjeluje u provedbi projekta proGIreg, kao jedan od partnera predvoditelja, zajedno s Gradom Zagrebom i Arhitektonskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu. O samom projektu čitajte više na našoj stranici ili na službenoj stranici projekta:

http://www.progireg.eu/

Ukoliko se želite pretplatiti na newsletter projekta proGireg i saznati nešto više o njegovoj provedbi, pratite iduću poveznicu:

http://www.progireg.eu/#newsletter

Grad Zagreb, Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada lokalni je koordinator EU Projekta ProGIreg kojem su odobrena sredstva za financiranje od strane Europske komisije u okviru programa Obzor 2020.

Cilj projekta je razvijanje produktivne zelene infrastrukture za urbanu regeneraciju bivših industrijskih područja. U slučaju Zagreba radi se o području bivše tvornice Sljeme u Sesvetama.

Picture1.jpg

Projekt će trajati pet godina, a iznos financiranja za Zagreb je 1.460 000 Eura.

Planirani početak je u svibnju 2018. Osim Grada Zagreba u projektu sudjeluju i gradovi Dortmund i Torino kao predvodnici (front runner cities), gradovi pratitelji Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica, Ningbo (Kina), i još 21 institucija.

Lokalni partneri su, osim Ureda za strategiju, Gradski ured za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša i Ured za programe i projekte EU, Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Udruga Zelene i Plave Sesvete, te tvrtka Komfor Klima Grupa d.o.o.

 • Kloniranje lipa i murve u tijeku

  Kloniranje višestoljetnih lipa iz Planine Donje i Domjanićeve murve iz Adamovca je u tijeku. Zasad se sadnice odlično razvijaju. Planirana sadnja je početkom studenog. Ovim putem se zahvaljujemo našim sponzorima!

 • Održana akcija Rezolucija Zemlja

  Danas je u Sesvetskom Kraljevcu, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, održana velika ekološka akcija čišćenja otpada Rezolucija Zemlja, koju udruga provodi u suradnji s glavnim pokroviteljom i inicijatorom akcije diljem Hrvatske – Večernjim listom. Ovim putem zahvaljujemo se velikom broju volontera, djelatnicima tvrtki pokrovitelja te NK Sesvetski Kraljevec koji su se odazvali na ovo događanje i koji su se hrabro i revno primili posla. Akciju su podržali ministri Tomislav Ćorić i Gordan Grlić Radman, gradonačelnik Tomislav Tomašević, saborski zastupnik Marko Pavić, ravnatelj Zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan te pojedini vijećnici gradske četvrti Sesvete i sesvetskih mjesnih odbora. Ovim putem im se zahvaljujemo na podršci! Veliku zahvalu upućujemo našim pokroviteljima i sponzorima, tvrtkama: Agroproteinka, AutoZubak grupa, Birkić, Čistoća, Hrvatske šume, Končar, Unija Nova, Sesvete-danas, Tokić, Zabavni radio i NutraPek. Bez njihove podrške u vidu donacije opreme i mehanizacije te medijskog pokroviteljstva ova akcija zasigurno ne bi uspjela. Posebno moramo istaknuti i zahvaliti se našim višegodišnjim partnerima u provedbi akcija, inicijativi Čisteći Medvjedići, čija spremnost i brzina rada mogu konkurirati i velikoj mehanizaciji. Naravno, ne smijemo izostaviti niti naše lovačko društvo Priroda Sesvete, koji su nas počastili vrhunskim gulašem o kojem će se dugo pričati. Akcija će se ovih dana nastaviti odvozom prikupljenog otpada. Nadamo se da nam naša draga obitelj labudova nije pretjerano zamjerila današnju uzurpaciju, ali vjerujemo da će odsada imati priliku uživati u čišćem okolišu. Veliki pozdrav do iduće akcije, kada vas očekujemo u još većem broju!

 • Infografika o medonosnim drvenastim vrstama

  Udruga Zelene i plave Sesvete izradila je jednostavnu infografiku s popisom medonosnih drvenastim vrstama. U infografikama je moguće pronaći vrijeme cvatnje te razinu medonosnosti pojedinih vrsta. Neke od popisanih vrsta posadit ćemo na našoj medonosnoj livadi uz Novi Jelkovec.

 • Terapijski vrt Sesvete

  Kada govorimo o terapijskim vrtovima, jedno od prvih pitanja koje se postavlja je – što je uopće terapijski vrt? S obzirom na to da je sesvetski terapijski vrt jedan od prvih u Republici Hrvatskoj, potpuno je razumljivo da se veći dio populacije nije susreo s ovim pojmom. Stoga ćemo nastojati opisati načelne funkcije terapijskog vrta i na koji način će sesvetski terapijski vrt doprinijeti lokalnoj zajednici.

  Terapijski vrtovi su ozelenjeni prostori koji imaju funkciju terapijskog djelovanja na njegove korisnike. Oni se mogu vezati uz pojedine institucije, poput psihijatrijskih bolnica, centara za osobe s različitim oblicima poremećaja ili ustanova za osobe s invaliditetom (slabovidne i slijepe osobe, osobe u kolicima i sl.)

  Cilj terapijskih vrtova je stvoriti prostore, elemente i aktivnosti koje će poboljšati zdravlje skupina korisnika sa specifičnim potrebama. To može uključiti tjelesnu ili kognitivnu rehabilitaciju, prostore za socijalnu interakciju za osobe koje pate od socijalnih fobija ili antisocijalnog ponašanja, osobe koje pate od gubitka pamćenja, PTSPa, itd. Boravak u terapijskom vrtu smanjuje stres, snižava krvni tlak i broj otkucaja srca, potiče koncentraciju, utječe na smanjenje medikamenata, skraćuje vrijeme provedeno u bolnici i pozitivno utječe na imunološki sustava.

  Vrtovi mogu biti specijalizirani za pojedine skupine korisnika. Tako se kod osoba s PTSP-om ili osoba s drugim oblikom psihičkih poremećaja, kojima je potrebna rehabilitacija, stavlja fokus na stvaranje pozitivne i smirujuće okoline. Kod slabovidnih i slijepih osoba, a posebno kod osoba koje tek postaju slabovidne ili slijepe, terapijski vrt može imati edukativnu funkciju, pri čemu se korisnike podučava na načine kretanja u prostoru i razumijevanje okoline u kontroliranim uvjetima (različite teksture ploha, zvukovi).

  Sesvetski terapijski vrt primarno će odgovarati na potrebe štićenika centra Mali dom (koji će upravljati vrtom) i drugih ustanova smještenih u Sesvetama, a cilj im je omogućiti bavljenje uzgojnim aktivnostima u sigurnom okruženju. Tako će štićenici imati priliku koristiti uzdginute ili povišene gredice, a unutar vrta će se nalaziti i voćne vrste. Osim uzgojnog aspekta, u vrtu će nalaziti bilje koje se fokusira na senzomotorički aspekt djelovanja vrta na korisnika – mirisi, boje, taktilni osjeti.

  Terapijski vrt u Sesvetama imat će polujavni karakter, s obzirom na to da će pojedini dijelovi vrta biti namijenjeni isključivo štićenicima centra Mali dom. Drugi razlog zatvaranja dijela vrta je, nažalost, vandalizam, a koji je široko zastupljen u našoj okolini. Bitno je naglasiti da terapijski vrt nije klasični primjer javnog parka, iako ima parkovne odlike.

  Terapijski vrt u Sesvetama nastao je u okviru europskog projekta ProGIreg, sufinanciranog iz sredstava Obzor2020, a koji je udruga Zelene i plave Sesvete ostvarila u suradnji s Gradom Zagrebom (Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo i Gradski ured za Strategijsko planiranje i razvoj Grada), Zavodom za prostorno planiranje te Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu. Odluka o izgradnji terapijskog vrta donesena je tijekom tri radionice ko-dizajna koje su provedene tijekom 2018. i 2019. godine u suradnji s brojim lokalnim akterima – predstavnici samouprave i gradskih ureda, udruge i sportski klubovi, manjinske skupine i drugi zainteresirani građani.

  S obzirom na to da projekt ProGIreg fokus stavlja na produktivnu zelenu infrastrukturu u post-industrijskim područjima, jedan od ciljeva je uspostava urbanog vrtlarstva. Kako u okvirima Living Lab-a Sesvete imamo već dva postojeća urbana vrta, donesena je odluka o izgradnji terapijskog vrta s elementima urbanog vrtlarstva, čime se odgovorila potreba na oba zahtjeva. Vrt stavlja naglasak na proizvodnju, ali ona nije komercijalnog karaktera, već je imperativ društvena komponenta.

  Ovaj projekt za cilj ima započeti transformaciju područja bivše mesne industrije Sljeme iz zapuštene post-industrijske plohe u novo središte Sesveta. Terapijski vrt zasigurno će doprinijeti kvaliteti ponude sadržaja u ovom području, ali i općoj slici prostora. U narednoj fazi realizirat će se ulica koja će izravno povezivati Novi Jelkovec s terapijskim vrtom, a koja će na taj način stvoriti nove spone između novog i starog dijela Sesveta. Kod realizacije tog projekta također će se koristiti elementi rješenja temeljenih na prirodi (Nature Based Solutions), a koji su osnova ovih projekata (kišni vrtovi).

  Više o projektu ProGIreg pročitajte na: progireg.eu

 • Održana treća radionica kodizajna proGIreg
  1-af93c031d5874b659189e5aa02a6f7cd U sklopu projekta proGIreg Sljeme Sesvete u Sesvetama se u koordinaciji Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada održava 3. radionica Kodizajna. Na radionici sudjeluju predstavnici Grada Zagreba, lokalni partneri, predstavnici grada Torina te ICLEI-a, kao i svi relevantni dionici EU projekta proGIreg.  Skup su pozdravili predstavnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada pri kojem se vodi i razvija projekt proGIreg, te predstavnici udruge ZIPS. Cilj održavanja ove treće radionice jest uspostavljanje zajedničke suradnje putem koje će se provesti planirane projektne aktivnosti. Radionica se održava u Info centru projekta, za potrebe kojeg je uređen interijer te nabavljena oprema nužna za funkcioniranje, a sve iz programa Obzor 2020, odnosno sredstvima Europske Unije. Ovime se još jednom naglašava važnost participacije kao i međuinstitucionalne suradnje i želje za što uspješnijim implementiranjem kako projektnih aktivnosti tako i ostalih projekata važnih za Sesvete. Prva radionica održana je početkom prosinca prošle godine, a druga u svibnju ove godine i na njima se zajedničkim radom ocrtala vizija Sesveta kroz projekt za razdoblje do 2030., te se osmišljao način na koji se ta vizija može najuspješnije ostvariti, na dobrobit lokalne zajednice i Grada. 3-2d9e45c6cd8541828ff2d8fb41255539 Cilj jest da taj proces prijeđe iz faze planiranja u fazu zajedničke provedbe koja je na neki način već i započela uređenjem Info centra. Poseban naglasak stavljen je na projekt terapijskog vrta, koji će donijeti veliku društvenu korist lokalnoj zajednici te nastaviti transformaciju pilot područja Sljeme Sesvete uz inovacije i rješenja temeljena na prirodi (NBS Natural Based Solutions). Prvi dan održavanja skupa bio je jučer nakon kojega su sudionici posjetili Muzej Prigorja gdje su razgledali izložbu Snimio:Ivo Kirin koja je nedavno otvorena, a pomoću koje se zorno može vidjeti transformacija Sesveta od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas, a upravo proGIreg pokreće suvremenu transformaciju Sesveta iz sadašnjosti u budućnost.
 • Uređenje proGIreg info centra
  Sjedište naše udruge u Ulici Ivana Keleka 2 poprima završni izgled. Pristiže namještaj, a uređuje se i pročelje zgrade. Veseli nas sve buduće radionice, predavanja i drugi sadržaji koji će se odvijati u našem prostoru! 73084696_2512935268826714_1090700197425577984_o75407709_2512935022160072_4555313301357068288_n74235467_2512936045493303_5402054932553531392_o
 • Šetnja zelenim i plavim Sesvetama – početak EU proGIreg projekta
  Nakon neizvjesnih gledanja prognoze i spoznaje da su se svi uputili na more, došao je i sam dan šetnje. Moramo priznati da je bilo odlično! U subotu, 2. lipnja 2018. godine udruga je organizira šetnju povodom početka europskog projekta pod nazivom proGIreg. Osnovni cilj bio je upoznati sesvetsku populaciju s projekta na licu mjesta. Okupljanje je počelo nešto prije 10 sati kod srednje škole Jelkovec gdje nam se pridružio najveći dio šetača. Ovdje se okupio različit spektar ljudi – od najmlađih do najstarijih; od najaktivnijih sportaša do nekih malo manje aktivnih i pokoji četveronožni prijatelj. Uputili smo se dogovorenom trasom ceste 6 prema bivšoj tvornici Sljeme, gdje smo se na putu susreli s divljim odlagalištem. Na platou zgrade buduće glazbene škole, učenički sastav škole Zlatka Grgoševića, pod vodstvom ravnateljice Ljerke Pašalić, izveo je četiri skladbe. Potom se naša vesela družina uputila budućom pješačko-biciklističkom stazom prema rasadniku. U hladovini stabala nas je dočekao tamburaški sastav, iza kojeg je kulisu stvarao naš budući park. U rasadniku nam se pridružila dogradonačelnica Olivera Majić koja nam je, zajedno s dopredsjednikom gradske četvrti Draženom Markotom obećala skori dovršetak pješačko-biciklističke staze, ali i drugih projekata. Dražen Markota je nadodao i produžetak već planirane biciklističke staze.
  Vidimo se iduće godine u još većem broju! Posebna zahvala ŽRK i MRK Sesvete te KK Sesvete na potpori!  
 • Pročišćena ulica 6
  Na trasi buduće ceste 6 (između ulice 144. Gardijske brigade i Industrijske), na inicijativu udruge Zelene i plave Sesvete, uklonjeno je i očišćeno zaraslo raslinje. Trasa je sada prohodna i idealna za šetnju! Također, htjeli bismo se zahvaliti gospodinu Stjepanu Pregorecu i tvrtci Zeleni svijet koji su izdvojili svoje subotnje poslijepodne i vlastite resurse kako bi se navedena trasa mogla očistiti. Vjerujemo da će sada uslijediti čišćenje preostalog otpada, s obzirom na to da je pristup osiguran. Vise o Zelenom svijetu: http://www.zeleni-svijet.hr/

 

Picture2.png

Pristup Grada Zagreba je da se područje bivše tvornice Sljeme Sesvete revitalizira na način preuređenja zgrada u svrhu novih javnih sadržaja kao i društvenih koristi, a kao što je otvaranje novog HUB-a, glazbene škole kao i novog info centra. Na temelju navedenog i dijela studije Zelene i Plave Sesvete koji se odnosi na spomenuto područje, isto je predloženo za prijavu projekta za EU sredstava kako bi se planirani zahvati revitalizirali na načelima rješenja temeljenim na prirodi (NBS).

Picture3

Bivša zgrada tvornice Sljeme iskoristiti će se  za javne sadržaje (HUB-S), a bit će opremljena sa zelenim zidovima i krovovima ukupne površine krova 700 m2 i zida 300m2 – otkazano

Picture4      Picture5

Uključiti građane u proces te u suradnji s istima kreirati interes, prihvatljivost planiranih zahvata – „info centar“ – realizirano

Picture7        Picture6

Nova biciklistička staza povezivat će Novi Jelkovec sa pilot područjem bivše tvornice Sljeme – u provedbi

Picture8       Picture9

Daljnji razvoj urbanih vrtova na novom području uz već postojeće koji će služiti kao edukacijski centar za korisnike i interesente gdje će se između ostalog biljke koristiti kao biomasa, testiranje aquaponike na 100 m2 uz rub postojećeg urbanog vrta – realizirano

Picture11        Picture10

progireg.png                                           eu komisija

Ova stranica dijelom je  financirana iz projekta ProGIreg, koji je u cijelosti financiran iz programa Obzor2020, prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava br. 776528.