Okoliš

fs-okoliš

 

 • Održana akcija Rezolucija Zemlja

  Danas je u Sesvetskom Kraljevcu, povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, održana velika ekološka akcija čišćenja otpada Rezolucija Zemlja, koju udruga provodi u suradnji s glavnim pokroviteljom i inicijatorom akcije diljem Hrvatske – Večernjim listom. Ovim putem zahvaljujemo se velikom broju volontera, djelatnicima tvrtki pokrovitelja te NK Sesvetski Kraljevec koji su se odazvali na ovo događanje i koji su se hrabro i revno primili posla. Akciju su podržali ministri Tomislav Ćorić i Gordan Grlić Radman, gradonačelnik Tomislav Tomašević, saborski zastupnik Marko Pavić, ravnatelj Zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan te pojedini vijećnici gradske četvrti Sesvete i sesvetskih mjesnih odbora. Ovim putem im se zahvaljujemo na podršci! Veliku zahvalu upućujemo našim pokroviteljima i sponzorima, tvrtkama: Agroproteinka, AutoZubak grupa, Birkić, Čistoća, Hrvatske šume, Končar, Unija Nova, Sesvete-danas, Tokić, Zabavni radio i NutraPek. Bez njihove podrške u vidu donacije opreme i mehanizacije te medijskog pokroviteljstva ova akcija zasigurno ne bi uspjela. Posebno moramo istaknuti i zahvaliti se našim višegodišnjim partnerima u provedbi akcija, inicijativi Čisteći Medvjedići, čija spremnost i brzina rada mogu konkurirati i velikoj mehanizaciji. Naravno, ne smijemo izostaviti niti naše lovačko društvo Priroda Sesvete, koji su nas počastili vrhunskim gulašem o kojem će se dugo pričati. Akcija će se ovih dana nastaviti odvozom prikupljenog otpada. Nadamo se da nam naša draga obitelj labudova nije pretjerano zamjerila današnju uzurpaciju, ali vjerujemo da će odsada imati priliku uživati u čišćem okolišu. Veliki pozdrav do iduće akcije, kada vas očekujemo u još većem broju!

 • Rezolucija Zemlja u Soblincu

  Danas smo čistili šumu oko soblinečkih bajera. Ni evidentno nadolazeća kiša nije zaustavila nešto više od 30-ak sudionika akcije čišćenja šume oko soblinečkih bajera. Akcija je realizirana u organizaciji ZIPS-a, a u suradnji sa gradskom Čistoćom i zagrebačkom Vodoprivredom. Vodoprivreda je svojom mehanizacijom počistila navoze gradjevinskog, već sraslog otpada uz cestu, a Čistoća je stavila na raspolaganje svoje vozilo s s utovarnom rukom, kojim je utovarana po šumi prikupljena plastika, kućni namještaj, gume… koje su skupljali orni i dobro raspoloženi građani Sesveta. Prikupljeno je otpada za tri Čistoćina vozila. Odvezen je, zbog kiše, samo jedan navoz. Druga dva će biti odvezena čim putevi do šume malo presuše.
  Ova akcija je, kiši usprkos, uspjela proba za veliku akciju čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu 23.04.2022. u kojoj, u sklopu projekta Večernjeg lista Rezolucija Zemlja, sudjeluju nama bliska i draga šumska bića iz Čistećih medvjedića. Očekujemo i Vaš odaziv dragi sugrađani.
  SVI su dobrodošli! Jer, Sesvete su naš Dom!

 • Zelena infrastruktura

  U suradnji s knjižnicom Sesvete održano je predavanje o zelenoj infrastrukturi – što je to zelena infrastruktura, koje je njezino značenje, kako je prepoznata u okvirima europske hrvatske zakonske regulative te koji se projekti zelene infrastrukture provode u Sesvetama.

 • Šumska staništa

  U suradnji s Knjižnicom Sesvete, u Dupcu su održana su predavanja za djecu vrtića iz Dupca. Predavanja su bila fokusirana oko važnosti šumskih staništa, njihovom značaju u zaštiti prirodnog okoliša te negativnog čovjekovog djelovanja.

 • Prijedlog uređenja dječjeg igrališta u Sopnici
  Udruga zagovara moguće uređenje dječjeg igrališta u Sesvetskoj Sopnici. Parcela se nalazi na Velebitskoj ulici, a smatramo da je lokacija interesantna iz nekoliko razloga: blizina osnovne škole i crkve, smještaj uz potok; nedostatak dječjih igrališta; pojednostavljen pristup; Grad Zagreb vlasnik parcele (parcela). Tlocrt prikazuje potrebne sadržaje te jednostavan prijedlog uređenja. Na sjeverozapadnoj strani nalazi se manja opločena površina s pergolom (nadstrešnicom) s pripadajućim klupama i stolovima. Uz pergolu se nalaze stalci za bicikle i česma. Južnije je smješteno nekoliko sprava za dječju igru, a od susjednih kuća ih odvaja zid različitih visina. Staza i igralište mogu predstavljati prvu fazu u uređenju potoka i pripadajućih sadržaja.
 • Prijedlozi drvoreda
  Drvoredi su iznimno bitan element u stvaranju zelenih koridora kod uspostavljanja zelene infrastrukture. Stvaraju ekološku nišu za biljne i životinjske vrste, ali su bitni za ugodu pješaka. Stoga Udruga daje niz prijedloga uređenja drvoreda u Sesvetama. Prvi niz prijedloga uređenja drvoreda u bloku ulica Ljudevita Posavskoga – Slatinska – Kelekova. Navedeni primjeri financijski značajno ne opterećuju gradsku četvrt, ali bi uvelike mogli pridonijeti izgledu Sesveta i stvaranju osjećaja urbaniteta u prostoru. Navedeni primjeri svojim smještajem oslanjaju se na lokaciju provedbe programa proGIreg Horizon 2020. Nastavljamo s prijedlogom uređenja Ninske ulice, točnije uređenje parkirališta uz prugu. Osim drugih ekoloških aspekata, stabla su značajna jer smanjuju pojavu toplinskih otoka. U konkretnom bi slučaju stabla ljeti stvarala hladovinu i smanjila rizik toplinskog udara prilikom ulaska u automobil. Međutim, pritom je bitno odabirati spororastuće vrste, čije se grane neće slomiti prilikom snažnijih udara vjetra. Također, stabla je bitno smjestiti podalje od infrastrukture jer se prilikom svakog kopanja oštećuje korijen te narušava statika stabla. Udruga je MO Novi Jelkovec predložila dovršetak drvoreda lipa u Ulici 144. brigade Hrvatske vojske. Drvored nikad nije dovršen zbog izgradnje obližnje srednje škole. Potrebno je ukloniti dio asfalta, koji je služio kao pomoćni nogostup tijekom izgradnje, a koji više nema funkciju. Osim ekoloških i estetskih razloga, dovršetak drvoreda imao bi i sigurnosnu vrijednost: naime, nesavjesni vozači pješačko-biciklističku stazu koriste kao prečac između dvaju ulica i tako ugrožavaju druge sudionike u prometu. Na ovaj način bi se iste spriječilo u naumu.
 • Prijedlog uređenja parka Svih Svetih
  Udruga se zalaže za pretvaranje šume, livade i rasadnika u park/perivoj Svih Svetih. Prijedlog se temelji na ostvarenim mogućnostima izgradnje biciklističke putem EU proGIreg programa, a kojem je dugoročni cilj povezivanje Medvednice i rijeke Save. Park se nalazi upravo na toj trasi i pokazuje veliki potencijal za rekreativne i ine sadržaje. Stoga udruga predlaže sljedeći program uređenja: > Izrada projekta uređenja perivoja Svih Svetih > Planiranja etapa izgradnje > Krčenje i čišćenje nepotrebnih i bolesnih stabala i grmlja > Sadnja novih stabala i krajobrazno uređenje prema projektu > Uređenje postojećih staza > Uređenje potoka > Postavljanje klupa > Postavljanje skulptura Prijedlog uključuje izgradnju sadržaja poput ulaza u perivoj, pješačkih staza (prilagođenih roditeljima s djecom i osobama s poteškoćama u kretanju), stazu za bicikliste te staze za sanjkanje. Pritom bi staze unutar parka trebalo povezivati sa stazama i pristupima izvan parka. Nadalje, potrebno je osigurati prijelaze preko potoka u obliku mostova. Prijedlog uključuje i retenciju vode, koja bi omogućila stvaranje jezera. Također, unutar parka bi se mogli nalaziti sportski sadržaji, dječja igrališta, odmorišta. S obzirom na velike prostorne kapacitete, park može osigurati i privatnu ponudu sadržaja, poput adrenalinskog parka, restorana i bistroa, kampa i sl. Rasadnik, dolina Vuger potoka i šuma Divjača mogli bi po prijedlogu Udruge zelene i plave Sesvete postati uređeni Perivoj Svih Svetih! Sesvetski Maksimir i Bundek na jednom mjestu! Ako Vam se ideja sviđa, podržite nas!