Otvorenje izložbe “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”

Povodom blagdana Svih Svetih, u prostorijama Udruge Zelene i plave Sesvete u petak 29. listopada 2021. u 15.00 sati otvorena je likovna izložba “Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu”, autorice Karin Grenc. Osim otvorenja izložbe, predstavljena je knjižica “Hrvatski sveci i blaženici – životopisi, molitve, likovni prikazi”, urednice Tanje Baran.

Već trinaest godina se organiziraju likovne izložbe na temu Hrvatskih svetaca, blaženika i osoba na glasu svetosti. Svake godine biva odabran drugi umjetnik. Ove godine je odabrana splitska umjetnica Karin Grenc koja je u drvetu, skulpturom, reljefom i slikom portretirala svece i blaženike. Svečano otvaranje izložba je, nadirućoj koroni usprkos, bilo vrlo posjećeno, a posjetitelji su se, očito, osim u maske, pouzdavali i u zaštitu tako velikog broja uprizorenih svetaca i blaženika. Među prisutnima je, usto, bio značajan broj časnih sestara i svećenika, različitih redova.

Posjetitelji su odreda bili impresionirani čudesno produhovljenom sposobnošću autorice da u svakoj frži, raspuklini ili crvotočini, odbačenog ili samo trošnog drveta, prepozna karakteristične obrise osobnog znamena, muke i/ili poetike portretiranih. O umjetnici i njenom opusu biranim riječima govorili brojni gosti – likovni kritičar Stanko Špoljarić, monsinjor Anton Sente, Tanja Baran, biskup u miru i dugogodišnji kraljevečki župnik Josip Mrzljak te domaćin ispred Udruge Zelenih i plavih Sesveta Radoslav Dumančić. Posjetitelje su pozdravili i ministar vanjskih poslova, Sesvećanin Gordan Radman Grlić, te državni tajnik Ministarstva kulture dr Ivica Poljičak.Izložbi su nazočili i poznati sesvetski gospodarstvenici koji često i rado podupru akcije Udruge – Ilija Tokić, Ivan Topčić, Ivica Grlić, Rajko Bubalo te brojni drugi.

Odličnoj atmosferi svojim su skladnim muziciranjem pridonijele i mlade sesvetske glazbene nade iz glazbene škole Zlatko Grgošević. Ovo je već treća izložba ove godine u kojima su u prostorijama udruge predstavljene žene umjetnice. To će biti naša orijentacija i ubuduće. Za žene umjetnice rezervirani su i već popunjeni svi naši izložbeni termini slijedeće godine. Izložba će trajati do polovice prosinca i sigurni smo da će svojom intrigantnošću privući mnoge Sesvećane. Ne propustite pogledati izložbu Karin Grenc, jer njeno stvaranje je, kako sama kaže – pjesma zahvalnosti, jer „u pjesmi zahvalnosti, susreće druge raspjevane duše, a u molitvi i privilegiji stvaranja i poneke svece“.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s