Toni Milun – Ključna iskustva iz projekta popularizacije matematike

U okviru projekta STEM_Sesvete Udruga Zelene i plave Sesvete ugostila je renomiranog matematičara Tonija Miluna putem online predavanja. Predavanje, oblikovano kroz opušteni dijalog Tonija i našeg voditelja, je fokus stavilo na dosadašnja iskustva u provedbi projekata popularizacije matematike među građanima. Predavanje je prvotno bilo planirano uživo, no zbog epidemioloških uvjeta smo bili primorani prebaciti online. Nastojimo pozitivno gledati na situaciju pa se nadamo da će ovaj oblik predavanja rezultirao većim broj slušatelja i da smo na ovaj način temu bili u prilici približiti šo većem broju građana.

Na početku predavanja nekoliko uvodnih riječi posvećeno je radu udruge, pojašnjenju kako smo se pronašli u STEM području i kako je općenito zamišljen naš projekt STEM-a. Mnogi simpatizeri Zelene i plave Sesvete znaju kao udrugu koja se bavi ekološkim aktivizmom, no naš fokus još od prvog dana nije bio fokusiran isključivo na zaštiti okoliša već na poticanju ravnoteže između prirode, prostora i čovjeka. Udruga zastupa suvremenu teoriju interesnih dionika, koja nam govori da se održiva budućnost isključivo može graditi ako su sve strane uključene u dijalog. Zbog toga se zalažemo za cjelokupni održivi razvoj Sesveta, a što u konačnici uključuje očuvanje i zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti, podučavanje i senzibiliziranje građana i njihovo uključivanje u razvojne politike te, u konačnici, razvoj održivog gospodarstva, a kojeg smatramo temeljem razvoja stabilnog društva. Osnovu za to pronalazimo upravo u razvoju novih STEM područja i rješenja koja nam ona nude.

Sesvete su u mnogo čemu savršen primjer okoline u kojoj su se teška industrija i ogromna prirodna bogatstva godinama sudarali, no ipak koegzistirali. Propadanje velikih industrijskih pogona, poput Sljemena, Badela i Termomehanike svjedočanstvo su da bez proizvodnje i radnih mjesta nema održive budućnosti zajednice. No isto tako, više nam se nikako ne smije ponoviti niti era prljave industrije. Zbog toga smo naš program osmislili kao brzi uvod u glavna STEM područja kojem je cilj da učenici osnovnih škola, ali i svi građani, uz pomoć mentora, mogu u našem malom proizvodnom centru, HUB_Sesvete, na svijet donositi praktična rješenja.

S tim na umu je osmišljen i današnji susret, kojem je prvenstveno cilj bio educirati te starije “mentore”, ali i svakoga od vas gledatelja, tko želi vlastitoj djeci ili učenicima biti bolji mentor u ovim kompleksnim područjima. Naš prvi gost je slavni Toni Milun, matematičar koji je svojim besplatnim lekcijama pojednostavio učenje školskog gradiva desecima tisuća učenika s našeg govornog područja.

Tijekom predavanja dotaknuli smo se tema poput: dosadašnjih iskustava u popularizaciji struke, motivacije za rad, radne okoline, uloge žena i djevojaka u STEM području, suradnje s tvrtkama i brojnih drugih zanimljivih tema. Snimku možete pogledati putem naše Facebook stranice ili YouTube kanala udruge:

Toni Milun – ukratko

Toni Milun je predavač matematike i statistike na Visokom učilištu Algebra. Diplomirao je 1999. godine na PMF-u, a obrazovanje je nastavio na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu gdje je 2012. uspješno završio poslijediplomski studij “Statističke metode za ekonomske analize i prognoziranja”. 2011.godine pokrenuo je obrazovni portal http://www.tonimilun.com, s više od 2000 besplatnih videolekcija iz matematike za što je dobio nagradu “Ponos Hrvatske” za poseban doprinos obrazovanju. Toplo preporučam svima da posjete ovu stranicu, ako već dosad nisu. Od 2013. godine redovan je gost u obrazovnoj emisiji “Školski sat”, namijenjenoj učenicima osnovne i srednje škole, a 2015. godine kao koautor i voditelj pokreće vlastitu emisije “Financijalac”, koja se bavi financijskim opismenjavanjem, a koja se emitira na HTV-u. Sudjelovao je na brojnim konferencijama, objavio je nekoliko znanstvenih radova i koautor je udžbenika iz matematike za srednju školu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s