Medonosna livada – akcija sjetve

Danas, 26. listopada 2021. godine, je na prostoru između Novog Jelkovca i Vuger potoka održana još jedna u nizu akcija vezanih uz projekt „Medonosna livada“. Osnovni cilj ovog projekta je stvaranje kontinuirane mreže zelenih područja, koja strateškim odabirom biljnih vrsta omogućuju prosperiranje pčela i drugih oprašivača. Na ovim područjima potiče se sadnja i sijanje cvjetnih medonosnih vrsta kako bi se oprašivačima skratila putanja u potrazi za hranom. Samim time povećava se vjerojatnost za njihov opstanak, odnosno umanjuju negativni utjecaji koji uzrokuju njihovo globalno izumiranje.

Konkretno, današnja akcija nastavak je niza akcija na prostoru između Novog Jelkovca i Vuger potoka, a koji je započeo preliminarnim radovima i ostvaranjem suradnje s nadležnim uredima u svibnju ove godine, odnosno prvom službenom akcijom održanom 18. lipnja. Cilj ovih akcija bio je uređenje zapuštene šikare koja je dugi niz godina služila kao ilegalno odlagalište građevinskog i opasnog otpada u neposrednoj blizini stambenog naselja. Prostor se nastojalo oblikovati s mišlju o dobrobiti prirodnog okoliša, ali i otvaranja mogućnosti korištenja za potrebe građana. Građani su izbjegavali kretanje ovim prostorom zbog slabe preglednosti i općeg dojma nesigurnosti.

Kratki pregled

Ovaj prostor je u vlasništvu Republike Hrvatske, a dugi niz godina bio je prepušten nemaru. Intervencije uređenja bile su sporadične i primarno vezane uz redovite košnje obale potoka. Istaknimo da je prostor bio devastiran do te mjere da su tijekom radova na izgradnji Novog Jelkovca mješalice redovito istovarivale višak betona na ovoj lokaciji.

Akcije čišćenja započele su u suradnji s tvrtkama Franck i Ases usluge, koje su donacijama značajno doprinijele ostvarenju ovog projekta. U prvoj službenoj akciji najvećim dijelom su sudjelovali volonteri tvrtke Franck, članovi inicijative Čisteći medvjedići i Udruge Zelene i plave Sesvete te drugi zainteresirani građani. Volonteri su prema prijedlogu uređenja ručno krčili šikaru, pomno odabirali stabla vrijedna očuvanja te čistili prostor od otpada. Uz rad volontera, Franck je donirao sav potreban alat i druge potrepštine. Ključan doprinos u realizaciji ove akcije dala je tvrtka Ases usluge, a čiji su radnici teškom mehanizacijom uklonili više od petsto kubnih metara betona te se nisu štedjeli niti tijekom najjačeg ovogodišnjeg toplinskog udara. Akciji su se pridružile tvrtke Agroproteinka, Stridon i Tokić koji su također donirali alat, napitke i druge potrepštine.

Zadržavanjem dijela postojeće vegetacije nastojalo se smanjiti utjecaj toplinskih otoka, a koji se vežu uz susjednu prometnicu i stambenu izgradnju, te doprinijeti podizanju kvalitete životnog prostora stanovnika Novog Jelkovca. Stabla koja se već nalaze u prostoru imaju visoku vrijednost jer su prilagođena uvjetima tog područja, a samim time su otpornija na klimatološke ekstreme. Zadržane su medonosne vrste poput trnine, divljih jabuka i trešanja te gloga, ali i stabla karakteristična za vodena staništa, poput vrba i topola. Međutim, u prostoru je moguće primijetiti i velik broj drugih samoniklih vrsta koje doprinose bioraznolikosti.

Tijekom narednih mjeseci nastavljen je niz manjih akcija ručnog uklanjanja vegetacije i otpada u suradnji s brojnim volonterima. Potrebno je posebno istaknuti akciju čišćenja održanu 28. kolovoza, kada se akciji pridružuju planinari HPD Lipa te pojedini predstavnici novog saziva Vijeća gradske četvrti Sesvete.

Tijekom kolovoza je službeno ostvarena suradnja s Hrvatskim vodama te njihovim podizvođačem radova, tvrtkom Vodoprivreda. Na inicijativu udruge dogovoreno je utvrđivanje i uređenje obale potoka u dužini nekoliko stotina metara te uklanjanje preostale vegetacije za koju je procijenjeno da nema značajnu prirodnu niti krajobraznu vrijednost. Također, dogovoreno je nasipavanje kanala koji više desetljeća nemaju svoju funkciju, čime je dobiven jedinstven prostor veličine gotovo 20.000 kvadratnih metara.

Akcija sjetve

Današnjom akcijom obilježen je konačni završetak zemljanih radova te je započelo zasijavanje cvjetnim vrstama livadnog bilja. Najveći dio zasijavanja izvršen je hidrosjetvom, koju su obavili radnici Vodoprivrede. U ručnom sijanju sudjelovali su učenici Gimnazije Sesvete i Srednje škole Jelkovec, članovi udruge i inicijative Čisteći medvjedići, zainteresirani sugrađani te predstavnici vlasti koji su nazočili ovom događanju. Sjemenje je donacija tvrtke Franck, koja je osigurala gotovo 2.500 vrećica sjemenja za ručno sijanje te dio sjemena za hidrosjetvu. Akciju su popratili lokalni i nacionalni mediji. Ovim putem se zahvaljujemo svim donatorima i sudionicima koji su donirali vlastito vrijeme i sredstva kako bi se ostvarile ove akcije!

Buduće akcije

U narednom razdoblju očekuje nas sadnja medonosnih drvenastih vrsta, prvenstveno stabala poput lipa ili kestena. Kao dio akcije sadnje posadit će se i klonovi šestogodišnjih lipa iz Planine Donje te Gupčeva lipa kao doprinos stvaranju identiteta mjesta s ciljem simboličkog vezivanja različitih područja Sesveta. Cilj je stvoriti samoodrživ prostor koji će značajno doprinijeti kvaliteti života građana Novog Jelkovca, ali i drugih dijelova Sesveta. Ovim projektom želimo privući stanovnike Sesveta da se češće rekreiraju i borave uz Vuger potok, ukazati na važnost zaštite prirodnih staništa uz vodotoke te potrebu povezivanja prirodnih područja u jedinstveni sustav zelenih površina koje su u službi prirode i čovjeka.

Međutim, osnovni naglasak stavljen je na potrebu zaštite pčela i drugih oprašivača kojima zbog negativnih utjecaja čovjekovih aktivnosti prijeti izumiranje. Nadamo se da je udruga ovim putem uspjela poslati jasnu poruku o važnosti zaštite prirodnog okoliša. Također, nadamo se da je na ovaj način primjerom demonstrirana mogućnost uređenja zapuštenih javnih zelenih površina, gdje su u obzir uzeti postojeći uvjeti i vrijednosti prostora te prepoznati potencijali njegovog razvoja i unapređenja. Ovime želimo ukazati da naoko besperspektivne šikare mogu ponuditi mogućnost za razvoj parka te da mogu biti prepoznate kao resurs koji ne trebamo olako odbaciti, ako su se stvorili uvjeti za njezin nastanak.

Udruga ovime ne završava aktivnosti na ovom području, već planira sadnju stabala čim se za to ukažu prihvatljivi uvjeti. Nadalje, nastavljamo lobirati za daljnje uređenje pristupnih staza te postavljanje odgovarajuće urbane opreme. Također, najavljujemo nove akcije na čitavom području gradske četvrti Sesvete. O budućim aktivnostima ćemo vas pravodobno obavijestiti! Pridružite nam se!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s