Tko oduzima Gimnaziji Sesvete igralište i pravo na njezin životni prostor?

Google Earth

Pregledom aktualnog Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra moguće je utvrditi da je cijeli prostor sjeverno od dvorane Gimnazije Sesvete, uključujući i nekoć pripadajuće školsko igralište, odvojena katastarska čestica veličine oko 15.000 kvadratnih metara. Međutim, tomu nije uvijek tako bilo. Naime, Gimnazija Sesvete nekoć je raspolagala jedinstvenom česticom od oko 35.000 kvadratnih metara. Međutim, 2018. godine je pokretom pera školi oduzeto gotovo pola njezinog životnog prostora, a samim time i mogućnosti razvoja školskih i drugih rekreacijskih aktivnosti. Tko je to učinio i zašto je tek nekolicina upoznata s tim aktivnostima?

Gimnazija Sesvete jedna je od najvećih vrijednosti kojima se Sesvete mogu podičiti. Škola iz koje su proizašle brojne generacije učenika tijekom gotovo trideset godina njezinog postojanja. Njezina realizacija započela je utvrđivanjem uvjeta uređenja prostora 1989. godine za izgradnju objekta Centra usmjerenog obrazovanja u Sesvetama.

Uvjeti građenja

Otad je prostor Srednje škole Sesvete u funkciji učenika, ali i svih građana Sesveta. Tijekom svog postojanja učenicima i građanima pruža brojne usluge, a što je napose bitno istaknuti – one su javno dostupne. Sportski tereni i igrališta izgrađeni su za školske potrebe, ali zadovoljavaju potrebe za rekreaciju širokom spektru korisnika, potpuno besplatno.

Desetak godina nakon izgradnje škole, izgrađena je i pripadajuća školska dvorana. Pritom je bitno istaknuti da je to jedna od prvih dvorana u Sesvetama koja je odgovarala suvremenim standardima i potrebama njezinih građana. Građevinska dozvola za izgradnju sportske dvorane izdana je 1996. godine.

Građevinska dozvola

Lokacijska dozvola za nadogradnju tribina, dogradnju spremišta i formiranja parcele za sportsku dvoranu Sesvete izdana je za čestice 1200, 859/1 te 859/2 iz koje je formirana jedinstvena čestica 1200.

Lokacijska dozvola

Uporabna dozvola za Sportsku dvoranu uz Srednju školu Sesvete izdana je na zemljištu označenom s katastarskim brojem čestice 1200 K.O. Sesvete. Uporabnom dozvolom definirano je da je to školska sportska dvorana. Također, uporabna dozvola JE UVJETOVANA jer se tražila izgradnja pripadajuće prometne infrastrukture – parkiralište za 147 automobila i 3 autobusa s pripadajućim prometnicama neophodnim za funkcioniranje dvorane kao objekta za javnu namjenu. Izgradnja navedenog parkirališta uporabnom dozvolom time je predviđena isključivo na cjelovitoj čestici 1200 (sjeverno od dvorane), a kao dio OBVEZNE pripadajuće infrastrukture dvorane. Parkiralište nikad nije izgrađeno.

Uporabna dozvola

Parcela je formirana novim idejnim rješenjem u površini 35.021,00 m2, a što u potpunosti odgovara veličini današnjih čestica 1200/1 te 1200/7.

Veličina čestice

Pregledom dostupne evidencije stanja katastra tiskane 21. 2. 2014. godine vidljivo je da je Gimnaziji Sesvete i dalje pripadala cjelovita čestica 1200, prema kojoj je izdana uporabna dozvola za sportsku dvoranu, a koja okrupnjava današnje katastarske čestice 1200/1 i 1200/7.

Izvadak 2014.

Međutim, uvidom u današnje stanje katastra, očito je vidljivo da je Gimnaziji Sesvete oduzeto upravljanje nad gotovo 15.000 kvadratnih metara. Iako je Gimnazija Sesvete dobila uvjetovanu uporabnu dozvolu, a koja je temeljena na jedinstvenoj katastarskoj čestici 1200, njoj je oduzet dio čestice koji danas nosi naziv 1200/7. Je li samim tim činom školska dvorana izgubila uporabnu dozvolu?

Čestice danas

Kako bi se izdvojio dio katastarske čestice, bilo potrebno izraditi novi parcelacijski elaborat, a koji morao biti izrađen na temelju projekta. No koji je to projekt u pitanju?

Idejno rješenje stadiona

Ako pogledamo nešto sjevernije, uvidjet ćemo da se za isti prostor jednako tako interesira SRC Luka. Godine 2016. gradonačelnik Bandić najavio je izgradnju stadiona NK Sesvete. Tijekom najave predstavljeno je idejno rješenje, a iz kojeg je vidljivo da su parkirališni kapaciteti za stadion predviđeni upravo na čestici koja je nekoć pripadala Gimnaziji Sesvete, a da je pritom u potpunosti bilo negirano postojanje igrališta na toj čestici.

Isječak Službenih stranica Grada Zagreba

https://www.zagreb.hr/predstavljen-novi-stadion-u-sesvetama/97432

http://www.sesvete-danas.hr/vijesti/sesvetski-stadion-dobio-novu-rasvjetu-i-ime-9999

Katastarska čestica 1200 jednako je tako vidljiva u obuhvatu idejnog rješenja stadiona.

Idejno rješenje stadiona i čestica 1200

Tu se onda nameće nekoliko pitanja:

  • Tko je donio odluku da se Gimnaziji Sesvete oduzme dio pripadajuće čestice? Zašto se Gimnaziji Sesvete oduzima životni prostor i smješta toliku asfaltiranu površinu u njezino direktno okruženje?
  • Zašto se idejnim rješenjem poništava postojeće igralište te druga igrališta koja su projektom uređenja bila predviđena za izgradnju (a koja bi bila u službi školskog i javno dostupnog sporta)?
  • Zašto parkirališni kapaciteti nisu predviđeni sjeverno od planiranog stadiona, ako cijelo područje odgovara rekreacijskoj namjeni i bliže su planiranom produžetku Branimirove?
  • Koje su implikacije realizacije ovolikog parkirališta na ionako potkapacitiranu Bistričku?

Prije nekoliko mjeseci je na ovoj čestici izgrađeno je vježbalište sjeverozapadno od školske dvorane. Međutim, zanimljivo je istaknuti da postojeća lokacija vježbališta ne odgovara originalnoj lokaciji na kojoj je započela njegova izgradnja. Ako pogledamo fotografije, vidljivo je da je vježbalište bilo smješteno sjeverno od postojećeg malonogometnog igrališta, a ne zapadno, kako je trenutno. Kada je izgrađeno na trenutnoj lokaciji, spriječena je izgradnja trim staze, a koja je bila predviđena idejnim rješenjem uređenja školskih sportskih igrališta uz sportsku dvoranu.

Uređenje vježbališta

Zato se postavlja pitanje: tko je donio odluku da se tako naprasno promijeni lokaciju vježbališta (nakon što su već bili pripremljeni temelji), pogotovo kada govorimo o investiciji za koju je gradska četvrt izdvojila 339.000 kuna, a za čiju je izradu projekta izdvojeno 30.000 kuna? Zašto je projektant promijenio mišljenje i nije li trebao od početka biti upućen gdje će se smještati sadržaj? Tko je platio izmjenu projekta i građevinske radove? Koliko se lokacijskih dozvola preklapa na ovoj čestici? Tko si može dopustiti da tako stihijski mijenja odluke i projekte?

Izvadak iz Komunalnih aktivnosti 2020.

Činom izgradnje ovog parkirališta gube svi građani, ali primarno djeca. U Zagrebu je sveprisutna pojava davanja u koncesiju nekoć potpuno javno i besplatno dostupnih sadržaja. Sesvete su nekoć imale brojna dostupna igrališta, od kojih je danas većina zaključana (SRC Luka, SRC Sljeme, Radnik) ili uništena (Planet, a postojeća igrališta su u katastrofalnom stanju).

Je li izgradnja stadiona jedan od strateških planova Sesveta, i u toj mjeri prioritet u odnosu na druge sesvetske projekte da mu se sve mora podrediti? Zračna udaljenost između dva nogometna igrališta je nešto više od 600 m – koji klubovi u Hrvatskoj imaju pravo na takav luksuz? Zašto drugi klubovi i građani nemaju pravo na svoj prostor za rekreaciju i sport?

Stara igrališta se zatvaraju, nova se ne grade. Sesvećanima je u posljednje vrijeme jedina rekreacija da žive od pustih obećanja gradonačelnika da će se nešto izgraditi. Zbog toga smatramo da je potrebno stati u obranu jednog od posljednjih sesvetskih igrališta i ne dopustiti samovolju u odlučivanju o sesvetskom javnom prostoru i njegovom privatiziranju. Zašto vijeće gradske četvrti toliko tajnovito pristupa ovom projektu i kad je predstavljeno kao projekt gradske četvrti?

Posljedice korone i potresa su sveprisutne, a vjerujemo da smo u ovom online razdoblju shvatili vrijednost mogućnosti kretanja i značaj otvorenog prostora za psihičko i fizičko zdravlje. Imamo pravo na javni prostor i trebamo ga zahtijevati!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s