Prigovor na prijedlog UPU Badel

45558708_1927783454008568_3526794622535729152_o.png

Udruga Zelene i plave Sesvete u potpunosti podržava i zagovara rekonstrukciju i revitalizaciju prostora bivšeg kompleksa Badela, ali predviđeni plan uređenja smatramo neadekvatnim za prostor središta Sesveta. Ovaj plan je isključivo od privatnog, a ne javnog interesa i samim time ugrožava dobrobit građana Sesveta. Navedeno ćemo obrazložiti sljedećom argumentacijom.

Krajobraz i Vuger potok
Prijedlog UPU Badel ne predviđa krajobrazno uređenje površine smještene na istočnoj obali Vuger potoka, što je obvezno sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji (GUP Sesvete), čime bi se očuvao doprirodni integritet potoka. Nadalje, rješenje nadalje ne predviđa sustavno i sadržajno povezivanje dvaju obala, već komercijalnim sadržajima zatvara prostor prema široj javnosti i mogućnosti korištenja punog potencijala zapadne obale potoka. Pritom na obalu smješta najnepogodniju vizuru na dostavu. Dakle, projekt u cijelosti pogoduje interesima investitora, a ne građanima Sesveta. Suvremenim rješenjima oblikovanja potoka mogao se ostvariti značajno
kvalitetniji javni prostor koji bi odgovorio na današnje potrebe građana i stvorio snažan zeleni koridor koji bi djelovao kao poveznica Medvednice i rijeke Save. Umjesto da se ide prema inundacijama i kvalitetnijem pristupu rješavanja postojećeg kanala potoka, on se potpuno zanemaruje te mu se uništava svaka boravišna i okolišna vrijednost.
S obzirom na to da je u budućnosti na istočnoj obali predviđeno intermodalno čvorište i povezivanje sadržaja ta dva prostora, ovakav odnos prema potoku je neprihvatljiv. Također, rješenje predviđa stvaranje koridora otvorenih prostora sredinom rješenja, ali u njegovom kontaktnom dijelu s obalom ponovno zatvara mogućnost povezivanja. Južna prometnica u potpunosti zatvara mogućnost budućeg ostvarenja biciklističke staze Borongaj-Sesvetski Kraljevec, kao jedan od gradskih projekata, a zaštitno zelenilo ove širine koridora je nefunkcionalno. Također, u presjecima nisu prikazani niti drvoredi u sklopu uličnog profila. To je potpuno neprihvatljivo za planiranje u 21. stoljeću, pogotovo
kada u obzir uzmemo činjenicu da se niti 20 metara od obuhvata izvodi pješačko- biciklistička staza kao dio projekta proGIreg, sufinanciranog iz fonda Obzor2020, a koji se prvenstveno bavi prirodnim rješenjima i važnošću prirodnog okoliša u borbi s klimatskim promjenama. Nadalje, UPU Badel ulazi u obuhvat istog proGIreg projekta.

Izgradnja

Zbog činjenice da se prvenstveno odgovaralo na potrebe izgradnje i u interesu investitora, nastao je prostor koji ne možemo smatrati reprezentativnim niti otvorenim za građane Sesveta, a krajobrazna rješenja su segmentalna, neartikulirana te nestrukturirana, a svojim oblikom isključivo služe stvaranju tampon zona između izgrađenog prostora i okolice. Stoga bi se komercijalni sadržaji trebali izmjestiti na zapadni dio obuhvata, s dostavom prema postojećoj infrastrukturi. Najreprezentativniji dio prostora uz potok potrebno je otvoriti prihvatljivijim nefragmentiranim krajobraznim planiranjem većega obujma sa sukladnim kulturnim sadržajima, koji uopće nisu predviđeni. Pritom zona zelenila s istočne strane ne može biti protuteža prevelikoj i neracionalnoj izgrađenosti sa zapadne strane.  Izravnije povezivanje krajobraza i arhitekture može značajnije doprinijeti integraciji navedenog projekta s drugim sadržajima Sesveta, pogotovo budućim prometnim intermodalnim čvorištem koje bi moglo privući iznimno velik broj korisnika, a konačnici to može značiti i veću profitabilnost za investitora. Stambeni sadržaji bi se trebali približiti obali potoka, dok bi komercijalni sadržaji trebali biti smješteni na zapadu obuhvata.

Promet

Prometno rješenje predviđa otvaranje tri nova križanja, što će dodatno opteretiti već ionako katastrofalan sesvetski promet, a Vuger potok se dodatno presijeca na dvije lokacije. Zapadno križanje bi se trebalo povezati s postojećim križanjem jer govorimo planu koji treba predviđati izgradnju u budućnosti, a ne se dodvoravati investitoru i zaobilaziti postojeće kaotično stanje izgradnje. Planovi bi trebali predlagati bolja rješenja, a ne se prilagođavati problemima stihijske izgradnje. Drugo previđeno križanje je potpuno neprihvatljivo za postojeće uvjete Zagrebačke ceste jer znači nove kolone, pogotovo kada uzmemo u obzir trgovačke sadržaje koji se predviđaju na očito komasiranoj čestici za takav sadržaj na istoku obuhvata. Cesta uz prugu je jednako neprihvatljiva jer u preskučenom prostoru zagrađuje Vuger potok i uništava prostornu kvalitetu, a sama cesta ne doprinosi rasterećenju prometa. Također, na sjeveru obuhvata se uopće ne uzima u obzir proširenje ceste za potrebe kretanja i skretanja tramvaja, ali je iz plana vidljivo da je za to predviđena prenamjena zelene površine uz potok.

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s