Prijedlozi drvoreda

Drvoredi su iznimno bitan element u stvaranju zelenih koridora kod uspostavljanja zelene infrastrukture. Stvaraju ekološku nišu za biljne i životinjske vrste, ali su bitni za ugodu pješaka. Stoga Udruga daje niz prijedloga uređenja drvoreda u Sesvetama.

Prvi niz prijedloga uređenja drvoreda u bloku ulica Ljudevita Posavskoga – Slatinska – Kelekova. Navedeni primjeri financijski značajno ne opterećuju gradsku četvrt, ali bi uvelike mogli pridonijeti izgledu Sesveta i stvaranju osjećaja urbaniteta u prostoru. Navedeni primjeri svojim smještajem oslanjaju se na lokaciju provedbe programa proGIreg Horizon 2020.

Nastavljamo s prijedlogom uređenja Ninske ulice, točnije uređenje parkirališta uz prugu. Osim drugih ekoloških aspekata, stabla su značajna jer smanjuju pojavu toplinskih otoka. U konkretnom bi slučaju stabla ljeti stvarala hladovinu i smanjila rizik toplinskog udara prilikom ulaska u automobil.

Međutim, pritom je bitno odabirati spororastuće vrste, čije se grane neće slomiti prilikom snažnijih udara vjetra. Također, stabla je bitno smjestiti podalje od infrastrukture jer se prilikom svakog kopanja oštećuje korijen te narušava statika stabla.

Udruga je MO Novi Jelkovec predložila dovršetak drvoreda lipa u Ulici 144. brigade Hrvatske vojske. Drvored nikad nije dovršen zbog izgradnje obližnje srednje škole. Potrebno je ukloniti dio asfalta, koji je služio kao pomoćni nogostup tijekom izgradnje, a koji više nema funkciju.

Osim ekoloških i estetskih razloga, dovršetak drvoreda imao bi i sigurnosnu vrijednost: naime, nesavjesni vozači pješačko-biciklističku stazu koriste kao prečac između dvaju ulica i tako ugrožavaju druge sudionike u prometu. Na ovaj način bi se iste spriječilo u naumu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s