Crtica iz povijesti – Rimljani u Sesvetama, Kuzelin

CRTICA IZ POVIJESTI: RIMLJANI U SESVETAMA – KUZELIN

Arheološki lokalitet Kuzelin (Kozelin) nalazi se na Medvednici, 15 km sjeverno od Sesveta. Smješten je na uzvisini od 511 m n/v iznad sela Donja Glavnica. Nalazi se na stazi 47A (odvojak planinarske staze 47 koja vodi do planinarske kuće Grohot).

Do otkrića i iskapanja arheološkog lokaliteta došlo je sredinom i u drugoj polovici 1970-tih godina. Najprije sondažni, a zatim sustavni zaštitno-istraživački radovi započeli su 1981. godine i traju sve do danas.

Arhitektura rimske utvrde Kuzelin vidljiva je samo u ostacima zidova bedema, ali i oni su bili dovoljni da se rekonstruira oblik i veličina utvrde. Današnji ostaci potječu iz rimskog razdoblja, no ovo mjesto je bilo utvrđeno znatno ranije. U kasno brončano doba na brijegu Kuzelin podiže se utvrđeno naselje. Starije željezno doba tu nije zamjetnije prisutno, no zato će sljedeće razdoblje latena, ili mlađega željeznog doba biti osobito obilno nalazima. Dolazak Rimskog carstva i pokoravanje keltskih Tauriska potkraj I. st. prije Krista označio je veliko preoblikovanje organizacije prostora i života u Prigorju. Gradinske utvrde i visinska naselja se napuštaju, a doba I. i II. st. poslije Krista označava velika izgradnja ladanjskih i gospodarskih zdanja (villae rusticae).

Vrijeme seobe naroda i provale barbara iza 375. godine i bitke kod Hadrijanopola označava povlačenje rimskog stanovništva iz ravnica na utvrđene uzvisine, pa je tako naseljeno i veliko vojno-refugijalno utvrđenje na brijegu Kuzelin. Na tu 511 m visoku uzvisinu, koja je vjerojatno imala i vojničku posadu poradi svoga strateškoga položaja na razdjelnici Zagorja i Prigorja i komunikacije Sjever-Jug carstva, sklanja se stanovništvo pred germansko-hunskim provalama.

Istraživanja ovog i susjednih lokaliteta provode već niz godina, a rezultati spomenutih istraživanja publicirani su 2015. godine u „Studija zaštite i prezentacijskog potencijala arheološkog nalazišta Kuzelin i bliskih arheoloških nalazišta“. To nije neobično jer je ispod brda na čijem vrhu se nalazi utvrda prolazila važna rimska prometnica uz koju su arheolozi otkrili ostatke 5 ili 6 rimskih villae rusticae, pa su i one obuhvaćene ovom studijom. O ovoj prometnici već smo pisali na našim stranicama 🙂

Bilo bi vrlo zanimljivo, sa znanstvene i turističke strane, vidjeti interpretaciju života na selu i utvrđenom naselju u rimsko doba. Sadašnje stanje lokaliteta govori da se po pitanju prezentacije i mjera zaštite ništa nije učinilo mnogo i da ovo značajno utvrđeno naselje iz rimskog razdoblja i dalje propada.

Možemo li više iskoristiti ovaj veliki sesvetski potencijal? Kako vi vidite budućnost ovog lokaliteta?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s