Natječaj UPU Badel – osvrt

Odlučili smo prokomentirati rezultate natječaja za odabir stručnog rješenja urbanističkog plana uređenja na lokaciji Badel Sesvete.

Nagrađeno rješenje predviđa krajobrazno uređenje površine smještene na istočnoj obali Vuger potoka, čime se čuva doprirodni integritet, što je obvezno sukladno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji (GUP Sesvete). Međutim, rješenje nadalje ne predviđa sustavno i sadržajno povezivanje dvaju obala, već komercijalnim sadržajima (trgovinama) zatvara prostor prema široj javnosti i mogućnosti korištenja punog potencijala zapadne obale potoka. Pritom na obalu smješta najnepogodniju vizuru na dostavu. Suvremenim rješenjima oblikovanja potoka mogao se ostvariti značajno kvalitetniji javni prostor koji bi odgovorio na današnje potrebe građana i stvorio snažan zeleni koridor koji bi djelovao kao poveznica Medvednice i rijeke Save (drugonagrađeno rješenje utoliko bolje odgovara na zadatak). Također, rješenje predviđa stvaranje koridora otvorenih prostora sredinom rješenja, ali u njegovom kontaktnom dijelu s obalom ponovno zatvara mogućnost povezivanja (pogotovo što je na toj lokaciji predviđeno veliko parkiralište).

32625925_1677391739047742_145520570094583808_n

Zbog činjenice da se prvenstveno odgovaralo na potrebe izgradnje, nastao je prostor koji ne možemo smatrati reprezentativnim niti otvorenim za građane Sesveta, a krajobrazna rješenja su segmentalna, neartikulirana te nestrukturirana, a svojim oblikom isključivo služe stvaranju tampon zona između izgrađenog prostora i okolice. Stoga bi se komercijalni sadržaji trebali izmjestiti na zapadni dio obuhvata, s dostavom prema postojećoj infrastrukturi. Najreprezentativniji dio prostora uz potok potrebno je otvoriti prihvatljivijim nefragmentiranim krajobraznim rješenjem većega obujma sa sukladnim kulturnim sadržajima (koji bi mogli biti smješteni u postojeće kapacitete industrijske baštine Sesveta, koji ovim natječajem uopće nisu predviđeni). Izravnije povezivanje krajobraza i arhitekture može značajnije doprinijeti integraciji navedenog projekta s drugim sadržajima Sesveta, pogotovo budućim prometnim intermodalnim čvorištem koje bi moglo privući iznimno velik broj korisnika. Prometno rješenje predviđa otvaranje tri nova križanja, što će dodatno opteretiti već ionako katastrofalan sesvetski promet, a Vuger potok se dodatno presijeca na dvije lokacije.

 

32699917_1677391649047751_3832653743493480448_n

Na temelju ovog natječaja donosit će se odluka o Urbanističkom planu uređenja za zonu Badel Sesvete, u čijem donošenju putem javnih rasprava mogu sudjelovati građani, stoga vas pozivamo na sudjelovanje!

Više o temi:

http://www.sesvete-danas.hr/vijesti/na-prostoru-badela-gradit-ce-se-stanovi-trgovacki-centar-ugostiteljstvo-i-jos-stosta-7966
Rezultati natječaja i izvor fotografija:

https://www.arhitekti-hka.hr/hr/natjecaji/rezultati-natjecaja-za-odabir-strucnog-rjesenja-urbanistickog-plana-uredenja,3354.html

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s