Le:Notre Landscape Forum

Završio je petodnevni forum koji se od 9. travnja održavao u Zagrebu, a koji se dijelom odvijao  i u Sesvetama.

Osmi po redu LE:NOTRE Landscape Forum 2019! Forum organizirao je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost u suradnji s Le:Notre Institutom. LE: NOTRE Landscape Forum je godišnji sastanak stručnjaka, akademika, studenata i dionika koji ima za cilj doprinijeti razvoju znanja i razumijevanja urbanog krajobraza i sela kako bi se poboljšala kvaliteta života, ekološka te ekonomska održivost. Održava se svake godine na određenom području, a na 8. Landscape Forumu u Zagrebu središnja tematika jest zelena i plava infrastruktura koja podupire kvalitetu krajobraza u gradu te poboljšava kvalitetu života. Upravo je dakle naša sesvetska vizija zelenila i Save, odnosno spoj ta dva medija osnovna tema foruma u sklopu kojeg su održane četiri tematske radne skupine i radionice s dvije međusobno povezane skupine:

Radna skupina 1: Vizija krajolika u Zagrebu

Radna skupina 2: Razvoj zelene infrastrukture

Radna skupina 3: Urbana poljoprivreda i prehrambeni oblici

Radna skupina 4: Nasljeđe i identiteti

Međusektorska tema 1: Krajolik i demokracija

Međusektorska tema 2: Krajolik i ekonomija

Tijekom četvrtka i petka sudionici su posjetili Sesvete i prema svojim afinitetima sudjelovali prvo u razgledavanju određenih dijelova, a potom vođeno prenosili sa svojim vizijama u zabilježene uratke. Najveći dio sudionika tako je u četvrtak prošetao od Gimnazije Sesvete, gdje su se u kongresnoj dvorani i održavale radionice, prema centru, gdje su usput upoznati sa sesvetskom šetnicom u izgradnji, odnosno predočena im je ideja zašto je pokrenuta izgradnja upravo te šetnice kao svojevrsne preteče budućih daleko većih i značajnijih projekata koje očekuju Sesvete u svojoj, nadajmo se skoroj transformaciji.

Le:Notre forum održan i u Sesvetama

Potom je cijela grupa sudionika iz svih dijelova Europe, te nekolicina iz Kine, prešla prugu (na crveno svjetlo i neki su komentirali da su to učinili prvi puta u životu), te posjetila Sljeme gdje su im  predstavnici ZIPS-a Radoslav Dumančić i Marijo Spajić  objasnili osnovnu viziju transformacije Sljemena u buduće novo središte Sesveta s gotovo svim najvažnijim javnim funkcijama i institucijama. S vrha zgrade buduće glazbene škole promatrali su krajolik koji će potom ugraditi u svoje vizije ove ideje.

Dio ih se potom zaputio u Novi Jelkovec gdje su pogledali (samo izvana) nikada završenu zgradu navodno kulturnog centra, a potom i prekrasnu zgradu knjižnice s vrlo suvremeno uređenim inerijerom, a fotografirali su se i kod Jelkovečke sekvoje, no o toj priči nekom drugom prigodom.

Nakon šetnje Sesvetama navrle su ideje koje su kasnije kroz radionice pretočene u vizije. Što i kako krajobrazni stručnjaci s ove konferencije preporučuju za budućnost Sesveta znat će se nakon nekog, nadajmo se kraćeg vremena kad se svi radovi sumiraju i sa stručnog prevedu na javnosti lako razumljivi jezik.

http://www.sesvete-danas.hr/vijesti/le-notre-forum-odrzan-i-u-sesvetama-9234

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s