Ključna pitanja za budući razvoj Sesveta

Udruga Zelene i plave Sesvete je 29. ožujka 2021. godine na svojim stranicama postavila kratki anketni upitnik gdje su svi građani gradske četvrti Sesvete pozvani da odaberu ključna pitanja za koja smatraju prioritetnima u kontekstu budućeg razvoja Sesveta. Pritom je bilo ponuđeno dvadeset mogućih odgovora, za koje su članovi udruge smatrali relevantnima, a ispitanicima je bilo omogućeno dodati vlastite odgovore. Anketni upitnik je trajao do 15. travnja 2021. godine, a do zatvaranja mogućnosti odgovaranja na upitnik sudjelovao je 941 ispitanik. Ovu brojku smatramo relevantnom za okvirni pregled želja stanovnika Sesveta s obzirom na to da govorimo o gotovo 1% sveukupnog stanovništva Sesveta. Upitnik nije ispitivao demografsku sliku sudionika, već je želja bila steći generalnu sliku o potrebama Sesvećana s obzirom na približavanje datuma predstojećih izbora.

Osvrt

S obzirom na odgovore građana, uočljivo je da je jedna od prioritetnih tema zasigurno pitanje prometa. Kao najveći imperativ iskazan je produžetak Branimirove, što vjerojatno proizlazi iz želje za rješavanjem pitanja svakodnevnih gužvi koji opterećuju lokalno stanovništvo. Velik broj stanovnika u produžetku Branimirove vidi rasterećenje lokalnih cesta i mogućnost olakšanog kretanja, što se može povezati s drugim odgovorima koji su vezani uz cestovni, ali i drugi promet.

Uređenje središta Sesveta te smještanje prijeko potrebnih javnih institucija i sadržaja na lokaciji bivše mesne industrije Sljeme ukazuje na želju građana za novim funkcionalnim središtem te potrebom transformacije ovog područja.

Na trećem i četvrtom mjestu nalaze se pitanja vezana uz uređenje javnih prostora, a koje dijeli iznimno mala razlika (gotovo na razini statističke pogreške). Navedena pitanja odnose se na pitanja uređenja zelenih prostora i javno dostupnih i besplatnih rekreacijskih sadržaja. Ova pitanja proizlaze iz potkapacitiranosti javnih sadržaja u Sesvetama te izostanka kvalitetnog uređenja, a nadovezuju se i na pitanje uređenje središta Sesveta.

Na petom mjestu, sa sličnim brojem odgovora kao i prethodna dva pitanja, nalazi se pitanje planiranja. Građani ukazuju na potrebu promjene prostornog plana te generalnog urbanističkog plana u skladu sa suvremenim životnim prilikama.
Na šestom mjestu nalazi se uređenje pješačko-biciklističke infrastrukture, što se ponovno veže uz pitanje prometovanja, ali i pitanje rekreacije i uređenja javnih prostora sukladno paradigmi održivog razvoja.

Na sedmom mjestu nalazi se pitanje kvalitetnijeg javnog prijevoza. Ovdje je potrebno naglasiti da je velik broj ispitanika u vlastitim odgovorima istaknuo probleme javnog prijevoza (npr. probleme autobusnih i tramvajskih linija), ali koji nisu pribrojeni ovom odgovoru. Međutim, iz ovoga je moguće zaključiti da su problemi javnog prijevoza sveprisutni.

Ostala pitanja bila su vezana uz lokalne probleme pojedinih dijelova Sesveta, a koji se primarno održavaju na kvalitetu života stanovnika tog područja – pitanja neriješene kanalizacije, spojne ceste Novi Jelkovec – Centar, obnova ceste Sesvete – Sesvetski Kraljevec i sl.

Kao dodatne odgovore možemo izdvojiti: probleme djelovanja lokalnih vlasti; potreba za povećanjem broja kružnih tokova na križanjima; želja za otvaranje novih obrazovnih institucija; pitanja parkirališta uz željezničke postaje i između zgrada (prijedlozi javnih garaža); pitanja rješavanja drugih zapuštenih industrijskih pogona te njihova transformacija; organizacija javnih događanja te druge komunalne teme.

Moramo istaknuti da rezultati dobiveni ovom anketom u najvećem dijelu koreliraju s projektom Zelene i plave Sesvete, gdje bi donošenje novog sesvetskog GUP-a bio jedan od prioriteta i preduvjeta za održiv razvoj Sesveta. Rješenja ključnih pitanja prema postojećem prostornom planu gotovo su nemoguća i potrebne su suštinske izmjene istog, odnosno donošenje plana nove generacije. Nadamo se da će rezultati ove ankete biti vrlo instruktivni i za sve sudionike aktualnih lokalnih izbora.

Jedna misao o “Ključna pitanja za budući razvoj Sesveta

  1. Svaka čast na provedenoj anketi i stručnom i jasnom prikazu.Konačno da stanovnici Sesveta mogu dati svoje mišljenje i iskazati svoje potrebe.Tragočno je što čine ovu kandidati za čelne funkcije koji dođu na jedan dan u Sesvete i sole pamet s izjavama,”Sesvetama trebaju prometnice,vodovod i t d “kao da mi to ne znamo samo nas pitajte i poduzmete nešto za tu tako visoku plaću koju dobivate od naših novaca.

    Sviđa mi se

Komentiraj