Europski ministri zaštite okoliša pozivaju na ‘zeleni’ oporavak od pandemije

1_Moss-growing-concrete-CO2

Europski ministri zaštite okoliša pozvali su da se pri planiranju oporavka od pandemije koronavirusa uzmu u obzir pitanja zaštite okoliša i klime.

Sada je vrijeme za borbu protiv epidemije, ali “trebali bismo se pripremati za rekonstrukciju naših ekonomija uvođenjem planova za oporavak, čiji je cilj da se Europi i njenim građanima omogući i održivi razvoj”, prenosi Beta, pozivajući se na portal Climate change news.

“Moramo odoljeti iskušenju kratkoročnih rješenja kao odgovoru na krizu, koja prijeti da na više desetljeća zatvori Europsku uniju u ekonomiji fosilnih goriva”, upozoravaju ministri.

“Pouka u suočavanju s Covidom-19 je da je potrebno brzo djelovati. Stoga moramo zadržati ambicije smanjenja rizika i troškova neaktivnosti u području klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti”, pišu ministri.

 

unnamed

Ministri pozivaju na “zajednički europski odgovor” u okviru europskog “Zelenog plana”, koji je najavila Europska komisija, te traže “povećanje investicija, posebno u području održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja bioraznolikosti i kružnog gospodarstva”.

“Moramo poslati snažnu političku poruku svijetu i našim građanima da će EU biti primjer i u ovim teškim vremenima i utrti put prema karbonskoj neutralnosti i poštovanju Pariškog sporazuma”, pišu ministri.

Tekst su potpisali ministri Austrije, Danske, Italije, Finske, Latvije, Luksemburga, Nizozemske, Portugala, Španjolske i Švedske, a naknadno i Francuske, prenosi portal http://www.impulsportal.net.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s