Promet u Sesvetama – prijedlozi unaprjeđenja

0055

Udruga Zelene i plave Sesvete je uputila Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dopis s prijedlozima unaprjeđenja sesvetskog prometa. Prijedlozi se odnose na unaprjeđenje stanja u prometu, koji su isključivo u domeni navedenog ministarstva i institucija kojima je navedeno ministarstvo nadležno (Hrvatske željeznice, Hrvatske ceste i sl.). Dakle, u ovom dopisu se ne osvrćemo na realizaciju produžetka Branimirove i drugih gradskih projekata.

U nastavku slijede prijedlozi uređenja infrastrukture u Sesvetama:

 1. Željeznički kolodvor i realizacija intermodalnog čvorišta
 2. Denivelacija Kelekove ulice za pješačko-biciklistički promet
 3. Denivelacija Jelkovečke ulice za automobilski promet
 4. Željeznička postaja Sesvetska Sopnica – u fazi realizacije
 5. Biciklistička magistrala Borongaj – Dugo Selo (Sesvetski Kraljevec)
 6. Željeznička postaja Sesvetska Selnica – u fazi projektiranja
 7. Brza cesta Popovec – Marija Bistrica (Kašina)
 8. Denivelacija Strojarske ceste

img_2072

1. ŽELJEZNIČKI KOLODVOR – INTERMODALNO ČVORIŠTE

Željeznički kolodvor u Sesvetama potrebno je rekonstruirati i prilagoditi suvremenim  potrebama građana. Postojeća zgrada kolodvora gotovo je u ruševnom stanju i nije prihvatljiva za gradsku sredinu unutar koje se nalazi. Pristup kolodvoru i peronima je neadekvatan i opasan za kretanje, a zapadni dio kolodvora koristi se kao ilegalno parkiralište i odlagalište otpada. Sanitarni čvorovi odvojeni su od glavne zgrade i potpuno su devastirani. Broj tračnica je prevelik, pogotovo otkako je kolodvor izgubio funkciju ranžirnog kolodvora nakon uklanjanja gospodarskih sadržaja u neposrednoj okolici – potrebno je smanjiti broj tračnica kako bi pristup pješacima bio lakše dostupan. Također, potrebno je urediti pješačko-biciklističke prijelaze. Predlaže se izmještaj zgrade kolodvora zapadno od postojeće lokacije, bliže prostoru bivše tvornice Sljeme.

 1. PJEŠAČKO-BICIKLISTIČKI PRIJELAZI

Pješacima i biciklistima nužno je omogućiti neometan prijelaz iznad ili ispod pruge zbog nedostatne prometne povezanosti sjever-jug te nedostatnog broja prijelaza preko željeznice. Navedeno se odnosi na gotovo cijelo područje Sesveta, a posebice na njegovo središte gdje se kreće velik broj građana. Jedan od glavnih prijelaza polazi iz smjera Novog Jelkovca, Kelekovom ulicom, gdje se trenutno nalazi neadekvatan prijelaz prema budućem središtu (na području bivše tvornice Sljeme) te prema sajmištu. Predlaže se izgradnja pothodnika koji bi omogućio neometano kretanje pješacima, s naglaskom na osobe s invaliditetom, te biciklistima.

 1. DENIVELACIJA JELKOVEČKE ULICE

Kako bi se dijelom rasteretio automobilski promet u Sesvetama, potrebno je izgraditi denivelaciju Jelkovečke ceste u blizini sajmišta. U Sesvetama trenutno postoji jedan nadvožnjak (produžetak ulice Ljudevita Posavskog), s vrlo jasnim infrastrukturnim ograničenjima.

28871794_1604269346359982_2812015250307127952_n

 1. ŽELJEZNIČKA POSTAJA SESVETSKA SOPNICA

Nakon ishođenja građevinske dozvole te izrade glavnog projekta, pristupilo realizaciji željezničke postaje u Sesvetskoj Sopnici.

 1. BICIKLISTIČKA MAGISTRALA BORONGAJ – DUGO SELO (SES. KRALJEVEC)

Izgradnjom navedene navede biciklističke magistrale u postojećem koridoru zaštitnog zelenila sa sjeverne strane pruge nastala bi glavna biciklistička magistrala istočnog dijela Zagreba. Postojeći koridor omogućava gotovo neometano kretanje biciklista, a izgradnjom bi se osigurali dodatni servisni putovi uz prugu, onemogućilo zarastanje vegetacije te smanjilo odlaganje ilegalnog otpada. Pruga bi omogućila kretanje velikog broja stanovnika, a za predviđenu magistralu je već izrađen prijedlog rješenja u suradnji Grada Zagreba i Agronomskog fakulteta.

28870937_1604269353026648_5694370966180310178_n

 1. ŽELJEZNIČKA POSTAJA SESVETSKA SELNICA

Potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu te pristupiti izradi, a potom pristupiti realizaciji željezničke postaje u Sesvetskoj Selnici.

28795649_1604268959693354_7558773287884340516_n

 1. Brza cesta Popovec – Marija Bistrica (Kašina)

Brza cesta Popovec – Marija Bistrica, s naglaskom na realizaciju dionice od Popovca do Kašine, ključna je za rasterećenje automobilskog prometa iz smjera Krapinsko-zagorske županije prema središtu Sesveta. Naime, realizacijom ove brze ceste automobili bi se usmjerili na zagrebačku zaobilaznicu, umjesto da ulaze u središte Sesveta, čime bi se rasteretio dio prometa na ključnim sesvetskim križanjima.

1

 1. Denivelacija Strojarske ceste

Kako bi se dijelom rasteretio automobilski promet u središtu Sesveta, potrebno je izgraditi denivelaciju Strojarske ceste. Denivelacijom Strojarske ceste velik dio prometa iz smjera istoka Sesveta te Zagrebačke županije usmjerio bi se na autocestu i zagrebačku obilaznicu. Trenutno se ove pružne prijelaze izbjegava zbog dugog čekanja.

2

Fotografija sesvetskog kolodvora i okretišta autobusa

71753287_2465205073599734_1197084308259471360_o

2 misli o “Promet u Sesvetama – prijedlozi unaprjeđenja

 1. Postovani,
  u kojoj je fazi projekt izgradnje zelj postaje Sesvetska Selnica (o kojoj se prica od otprilike 2005. godine), a cija realizacija bi trebala postati jos aktualnija s obzirom na redukciju (od danas) voznog reda autobusne linije 269?

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s