EU o projektu sadnje stabala

sOtDObPO_2000_4000_80.jpg

S obzirom da Udruga s Gradom Zagrebom sudjeluje u provedbi EU projekta proGIreg, s ciljem razvoja produktivne zelene infrastrukture i prirodno uvjetovanih rješenja u Sesvetama, odlučeno je da se organizira EkoFest. Festival se održavao u razdoblju od 23. do 26. listopada, a uključivao je predstavljanje filma „Čovjek i drvo“, predavanja o zelenoj infrastrukturi te sadnju stabala.

U suradnji s gradskom četvrti Sesvete, Gradom Zagrebom te uz podršku Zrinjevca akciju sadnje 162 stabla i 40 grmova proveli smo 26. listopada 2019. godine. Razlog zbog kojeg smo odabrali upravo ove ulice stoji u činjenici da se nalazi u industrijskoj zoni. Na ovom području možemo pronaći velik broj marginaliziranih skupina te velik broj srednjoškolaca koji svakodnevno pješače iz Novog Jelkovca prema središtu Sesveta, a sadnjom stabala nastojali smo stvoriti ljepšu sliku prostora te nove mikroklimatske uvjete za velik broj korisnika koji se kreću upravo ovom ulicom.

73160589_803847813391636_4093320965159649280_n.png

Uloga udruge Zelene i Plave Sesvete u ovom projektu je da poveže lokalne aktere u GČ Sesvete kako bi se osvijestilo lokalno stanovništvo o prirodnim, kulturološkim i svim drugim bogatstvima sesvetskog kraja. Ciljana skupina su svi građani Sesveta koje želimo senzibilizirati o nužnosti zaštite okoliša te potrebi održivog razvoja. Djelovanje udruge usmjereno je prema obrazovanju stanovništva, za koje će biti organizirana informativna radionica i predavanje. Poseban naglasak stavio se na najmlađu populaciju – djecu i mlade. Neizravni korisnici ovog projekta su svi stanovnici Grada Zagreba, osobito GČ Sesvete jer će im se omogućiti kretanje u ugodnijim uvjetima, mjesto za boravak i rekreaciju.

Sudjelovao je velik broj sudionika, oko 300, koji podržavaju rad naše udruge, s naglaskom na dječju populaciju, sportske klubove, planinare, srednjoškolce, studente krajobrazne arhitekture, udruge te brojne druge zainteresirane građane. Realizacijom ovog projekta podići će se svijest lokalnog stanovništva, a osobito među mladom populacijom, o potencijalu otvorenih i zelenih površina koji postoje u GČ Sesvete, kao i važnosti čuvanja i uređenja okoliša u svrhu služenja svim građanima kako GČ Sesvete, tako i svim stanovnicima Grada Zagreba. Diseminacija stanovnika i održivost ovog projekta se ogleda u činjenici da će kroz ovaj projekt uspostaviti dugoročna suradnja s osnovnim i srednjim školama, sportskim klubovima i udrugama koje djeluju u GČ Sesvete, a sve s ciljem prosvjećivanja djece i  mladih te svih dobnih skupina o prirodnom bogatstvu koje se nalazi u njihovoj blizini.

Lokalna zajednica se informirala putem suvremenih metoda komunikacije s građanima, poput društvenih mreža i web stranica. Također, izradit će se promotivni materijali (letci, plakati) koji će se distribuirati među ciljanom populacijom projekta, a to su mladi, odnosno učenici osnovnih i srednjih škola s područja Sesveta. Također, u sklopu akcije sadnje stabala u suradnji s udrugom Ostvarenje provedena je radionica ukrašavanja platnenih vrećica s otisnutim logom ZIPS-a i projekta proGIreg, gdje su djeca i svi prisutni građani imati priliku ukrasiti vlastitu vrećicu te ju ponijeti doma.

Više o članku: http://www.progireg.eu/news/?c=search&uid=BbjmqMuV&fbclid=IwAR1XF7voZ3ZFSjAXQ0B7HYnZKdOdfh2gu5eJ1D60peCGylbeoSzQXOMGnDw

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s