Održana druga po redu proGIreg radionica kodizajna

U Sesvetama se održava radionica  Progireg: Nature for RenewalTijekom 8. i 9. svibnja, u prostorijama Šahovskog kluba u Sesvetama, održana je druga po redu radionica u sklopu projekta Progireg: Nature for Renewal u Sesvetama.

Na ovoj radionici planira se definiranje mogućnosti inovacije, rizika provedbe, zacrtavanje plana provedbe u skladu s načelima kodizajna, planiranje dugoročne transformacije prostora Sljeme Sesvete i šireg područja, te će se načeti tema netehnoloških prepreka provedbe projektnih aktivnosti. Na radionici sudjeluju brojni relevantni lokalni i drugi dionici, a svakako treba spomenuti profesore s  s Arhitektonskog faulteta Bojana Baletića i Mladena Jošića.

Radionicu je na svojevrstan način nadopunio  rad sa studentima Arhitektonskog fakulteta kao dio kolegija o stambenoj arhitekturi kojeg vodi prof. Mladen Jošić. Radionica se zove slojevita jednostavnost, a studentima je postavljen zadatak da promisle o  mogućnostima stanovanja u budućnosti i što bi to podrazumijevalo. Pritom su se bavili obuhvatom koji je uzet za Progireg Living lab, a to su mjesni odbori Sesvetska Sopnica, Novi Jelkovec i Centar.

Na prostor se gledalo kroz proces transformacije i zanemareni su svi postojeći uvjeti razvoja i planiranja, odnosno studentima je pružena prilika da se bave prostorom kroz prizmu NBS (prirodno uvjetovana rješenja), a to znači da je planiranje uključivalo zadržavanje oborinskih voda u prostoru i prirodnu filtraciju, novo oblikovanje voda, uvođenje nove paradigme življenja, uključivanje urbane poljoprivrede kao sastavnog dijela planiranja i slično.

Projekt Progireg bi u širem smislu trebao djelovati na promjenu zakonskih okvira davanjem smjernica i osnova kako bi se NBS-ovi i niskougljični razvoj mogli ugraditi u prostorne planove, a Sesvete su u tom smislu vodeće u Hrvatskoj i kod nas se ta paradigma testira.

http://www.sesvete-danas.hr/vijesti/u-sesvetama-se-odrzava-radionica-progireg-nature-for-renewal-9367

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s