Ilegalno odlaganje građevinskog otpada u Sesvetama

Nastavak šokantnog otkrića: Devastacija Sesveta i izvor zagađenja snimljeni iz zraka

Hodogram događanja

 1. 4. 2018.

Uočena veća količina otpada na području buduće ceste 6 u neposrednoj blizini bivše tvornice Sljeme. Obaviješteni komunalni redari.

 1. 4. 2018.

Udruga Zelene i plave Sesvete organizira strojno usitnjavanje (malčiranje) raslinja kako bi se dijelom očistio koridor ceste 6 (naziv buduće spojne ceste između Novog Jelkovca i Industrijske ceste prema UPU – Gospodarska zona Sesvete Sjever). Tijekom čišćenja primijećenja je veća količina građevinskog otpada na parcelama u gradskom i državnom vlasništvu, a o tome su obaviješteni građani putem Facebook stranice Udruge, ali i gradske službe. Tijekom narednih dana građani putem Facebook stranice obavještavaju Udrugu o navažanju veće količine novog građevinskog otpada. Udruga ponovno upozorava gradske komunalne službe, ali i gradsku četvrt te o tome ponovno piše na Facebook stranici.

U narednom razdoblju građani sustavno obavještavaju o kretanju kamiona na trasi kroz Sesvetsku Sopnicu ili putem Zagrebačke ulice te upozoravaju na rušenje Minara na ulici kneza Branimira (Dubrava).

 1. 5. 2018.

Izlaskom na teren, članovi Udruge uočavaju da tip otpada na ilegalnom odlagalištu u Sesvetama odgovara otpadu kod bivšeg postrojenja Mlinara. Građanin obavještava Udrugu da je uočio kamion kako istovara otpad na lokaciji u Sesvetama i iskaz upotpunjuje fotografijama. Drugi građanin obavještava da ista tvrtka deponira otpada na lokaciju Sesvetskom Kraljevcu i iskazu prilaže fotografije. Komunalni redari ponovno su obaviješteni. Primjećuje se trend ilegalnog odlaganja opasnog i građevinskog otpada diljem gradske četvrti Sesvete.

 1. 5. 2018.

Na dojavu građana Udruga obavještava komunalne redare i policiju da kamion kreće s lokacije Mlinara istovariti građevinski otpad. Vozilo registracijskih oznaka ST-845-SK policija uočava u djelu i proveden je zapisnik.

 1. 5. 2018.

Članovi Udruge izlaze na lokaciju utovara kod Mlinara te na lokaciju istovara u Sesvetama te fotografijom zabilježavaju razmjer devastacije.

 1. 5. 2018.

Član Udruge pozvan je na razgovor u policijsku postaju kako bi dao iskaz.

 1. 5. 2018.

Građani obavještavaju Udruge o novim lokacijama odlaganja otpada u Ivanjoj Reci te prilažu fotografije. Ponovno je riječ o istoj građevinskoj tvrtci, a o istome su obaviještene službe.

 1. 5. 2018.

Novinarska konferencija s gradonačelnikom Bandićem na lokaciji u Sesvetama. Gradonačelnik građanima obilazi lokaciju i obećava rješavanje pitanja otpada i snažno sankcioniranje počinitelja.

http://www.sesvete-danas.hr/vijesti/na-htv-u-o-sesvetskim-ilegalnim-odlagalistima-otpada-video-8093

 1. 6. 2018.

Započinje djelomično uklanjanje otpada na privatnim parcelama. Postavljene su prepreke kako bi se spriječio dovoz novog građevinskog i drugog otpada. Komunalni redari, inspekcija MZOE i građevinska inspekcija u zajedničkoj akciji.

 1. 6. 2018.

Udruga Zelene i plave Sesvete ponovno u zajedničkoj akciji s tvrtkom Zeleni svijet organizira strojno usitnjavanje (malčiranje) raslinja kako bi se dijelom očistio koridor ceste 6.

 1. 6. 2018.

Udruga zaprimila službeni izvještaj o akcijama inspekcije MGPU i MZOE kojim se zaključuje da se obrađuje predmet ilegalnog odlaganja otpada. Adresirani su gradska četvrt Sesvete te mjesni odbor Sesvetska Sopnica.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s