Uklanjanje glomaznog i građevinskog otpada iz Sljemena

Nakon prvih napisa o prikupljanju velikih količina glomaznog otpada na području bivše mesne industrije Sljeme (5. siječnja), gradska vlast je odreagirala uklanjanjem glomaznog otpada s parkirališta te početkom uklanjanja građevinskog otpada iz kruga Sljemena (poput uspornika, stupova rasvjete, šute preostale od iskopa cesta i sl.).

Tijekom prve objave smo upozoravali na nesvakidašnji prizor odlaganja otpada iz vozila ZG Holdinga (iskrcaj šute iz kamiona i razgrtanje bagerom), a čemu je oko 13:00 sati svjedočio upravo član naše udruge. To smatramo nedopustivim s obzirom na to da to nije službeno odlagalište Grada Zagreba. Nažalost, ovo je višegodišnja praksa odlaganja otpada na ovom prostoru, što je vrlo jasno vidljivo iz pregleda ranijih satelitskih snimaka.

Iako su nas pojedini predstavnici službi uvjeravali u suprotno, na terenu su bili zatečena upravo vozila ZG Holdinga, a što je vrlo lako utvrditi GPS lokatorom kojim raspolažu sva vozila Holdinga. No, čak i da nisu, onda je još veća poražavajuća činjenica da se netko neometano može godinama kretati unutar kompleksa i odlagati otpad.

Istaknut ćemo, najveći dio ovog otpada i odnosa prema prostoru su relikt nekadašnjeg upravljanja, no dio otpada je nastao upravo u vrijeme pisanja našeg posljednjeg statusa na Facebook stranici udruge. Vjerujemo, i nadamo se, da su današnja zbivanja vezana uz odvoz otpada odraz nove politike upravljanja otpadom u Gradu Zagrebu i da nećemo svjedočiti ponovnom dovozu, unatoč tome što su radnici Vodovoda i odvodnje na terenu izjavili da oni imaju ugovorno pravo odlaganja otpada upravo na toj lokaciji.

Također, nadamo se da će uskoro biti ponovno uspostavljena zaštitarska služba na području Sljemena, kako bi se osigurao prostor te kako bi se spriječila krađa inventara kojoj možemo svjedočiti posljednjih mjeseci. Trenutno je vrlo lako ući u kompleks, stoga brojni sakupljači sekundarnih sirovina koriste priliku i zlorabe ovu situaciju za uništavanje preostalih objekata. Podsjetimo, od 1. prosinca je ukinuta zaštitarska služba na području Sljemena nakon raskida ugovora sa zaštitarskom tvrtkom. Nadalje ćemo izvještavati o situaciji unutar Sljemena, ali i upozoravati ukoliko primijetimo nove propuste!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s